NEKA SE VATRA RAZBUKTA

I Čačić se sastao s Komunističkom partijom Kine

10.04.2012 u 16:52

Bionic
Reading

Ne samo HDZ, nego se i vladajući HNS danas sastao sa zamjenikom ministra međunarodnog odjela Komunističke partije Kine Chenom Fengxiangom

U Središnjem uredu HNS-a održan je sastanak delegacije HNS-a, na čelu s predsjednikom stranke i prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem, s delegacijom Međunarodnog odjela Komunističke partije NR Kine, na čelu sa zamjenikom ministra međunarodnog odjela Komunističke partije Kine, Chen-om Fengxiangom. Razgovaralo se o mogućnostima razvoja međusobne političke i gospodarske suradnje, izvijestili su danas iz ove stranke.

Predsjednik HNS-a i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić ustvrdio je da su mogućnosti za gospodarsku suradnju velike, a naglasak je stavio na infrastrukturne projekte poput pruge Rijeka - Budimpešta, za koju su kineske tvrtke već pokazale interes. Poručio je i da riječku luku vidi kao kineska gospodarska vrata u Europu.

'Dvije trećine izvoza iz hrvatskih luka odlazi na Daleki istok, a mi želimo da se on poveća šest puta. Samo tri posto uvoza iz Kine pokrivamo izvozom, tako da tu postoji veliki prostor za rast i uravnoteženje tog nesrazmjera', rekao je Čačić.

Zamjenik ministra međunarodnog odjela Komunističke partije Kine, Chen Fengxiang iskazao je zadovoljstvo planovima buduće ekonomske i političke suradnje. Slikovito je poručio kako želi da se vatra međusobnih odnosa razbukta.

'Radujem se prijedlogu gospodarskih projekata koje bi hrvatske tvrtke mogle realizirati u Kini i u ovo vrijeme iduće godine očekujem početak realizacije konkretnih projekata s obje strane', rekao je Chen Fengxiang.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik HNS-a i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić, glavni tajnik stranke Srećko Ferenčak, veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Shen Zhifei, zamjenik Uprave za Europu Zhao Lei i prvi tajnik međunarodnog odjela Komunističke partije Kine Zhang Zhenkun. Kineska je delegacija na kraju sastanka uputila poziv HNS-u za posjet Kini.