KAOS U SUSTAVU

HZZO nudi zdravstveno osiguranje i pokojnima

12.01.2009 u 12:11

Bionic
Reading

Plaćanja participacije nisu oslobođeni ni umrli, barem ako je suditi prema pozivima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za uplatu dopunskog osiguranja koji proteklih tjedana pristižu na adrese hrvatskih građana i koji su u pojedinim slučajevima adresirani na imena već umrlih osoba

Obitelj Vinke Bartulović-Beggirolamo, već deset godina preminule, primila je na njezino ime, prije nekoliko dana, ponudu splitske podružnice HZZO-a za dopunsko zdravstveno osiguranje.

'Ma skamenila sam se, nisam znala što da učinim i što da mislim. Za nepuna dva mjeseca navršit će se 10 godina da mi je svekrva umrla, a oni nama sada šalju ponudu za njezino dopunsko zdravstveno osiguranje. Moj suprug je čak htio poslati pismo ministru zdravstva Darku Milinoviću i potužiti mu se zbog ovog slučaja. Zvala sam nekoliko puta HZZO i oni su me prespajali telefonski od nemila do nedraga, ali ni od koga nisam uspjela dobiti odgovor zašto čine ovakve pogreške. Pitam se kako se može dogoditi da je moja svekrva mrtva za Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a za HZZO je još živa. Vjerujte, nije lako vidjeti takav papir, a voljena je osoba mrtva toliko godina', požalila se za Slobodnu Dalmaciju Gordana Bartulović.

Iz splitske podružnice HZZO-a prihvaćaju mogućnost da je pogreška nastala njihovim radom, no krivicu su ipak prebacili na obitelj pokojnice.

'Svi oni kojima premine član obitelji dužni su to prijaviti HZMO-u i HZZO-u. Ako obitelj nije prijavila smrt člana obitelji, mi u HZZO-u tu osobu imamo evidentiranu kao živu. U novije vrijeme, podatke o smrti dobivamo od Matičnog ureda, no prije to nije bilo tako, obitelj je bila ta koja je morala prijaviti smrt. Unaprijed se ispričavamo ako se još koja ovakva pogreška dogodi', kazao je Vinko Maroević, rukovoditelj Područnog ureda HZZO-a.

Glasnogovornica HZZO-a Sanja Baković ranije je istaknula kako je bilo još slučajeva slanja ponude na adresu umrle osobe. Kao razlog je navela nedovoljno ažuriranu bazu podataka HZZO-a koju su dijelom prouzročile promjene u poslovanju.

Naime, prije par dana, u redakciju Novog lista javila se Riječanka Ankica Maratović koja je u svom poštanskom sandučiću naišla na ponudu za uplatu dopunskog osiguranja adresiranu na njezinu majku Katarinu Maratović koja je umrla prije deset godina.

'Moja je majka umrla 18. siječnja 1998. godine. Ne znam što mi je činiti, moram li ponovo prijavljivati da mi je majka umrla ili da još čekam ponudu za dopunsko osiguranje adresiranu na mog oca koji je preminuo 1985. godine', kazala je uzrujana gospođa Maratović.