PROTIV MULJANJA U NABAVCI LIJEKOVIMA

HZZO dobiva antikorupcijsko vijeće

18.03.2013 u 16:54

Bionic
Reading

Mogućnost korupcije u zdravstvenom sustavu je mnogostruka, a taj cijeli niz mogućnosti korupcije u zdravstvenom sustavu vjerojatno je najveći od svih drugih sustava, rekao je na današnjem okruglom stolu ‘Kako smanjiti korupcijske rizike kod nabave i propisivanja lijekova?’ ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Govoreći o uspjesima koje je ministarstvo dosad postiglo, Rajko Ostojić je istaknuo da je ‘objedinjenom zajedničkom nabavom’ snižena cijena materijala za operaciju mrene za 37 posto te potrošnog materijala za kirurgiju od dva do 61 posto. Napomenuo je da će se ‘objedinjenom javnom nabavom’ na godinu uštedjeti 300 milijuna kuna.

Očekuje i da će sanacijom pod ingerenciju ministarstva doći one županijske bolnice koje se nisu pridružile toj javnoj nabavi.

Važan pomak, rekao je, ostvaren je i u informatizaciji sustava te modelu naručivanja i mjerljivosti rada liječnika.

‘Intencija je da onaj tko radi više zaradi, a onaj tko malo radi, da bude sankcioniran’, dodao je Ostojić.

Istaknuo je da je njegova ideja odijeliti privatno od javnoga zdravstva, a podupro je i privatna zdravstvena osiguranja, za koja očekuje da će uskoro profunkcionirati. Smatra da je s jedne strane potrebno maksimalno odvajanje privatnoga od javnog zdravstva, a s druge strane sinergija privatnoga i javnog zdravstva, što znači da su privatnici dobro došli ako javno zdravstvo ne može ispuniti svoje obveze.

Svrha okrugloga stola bila je izraditi preporuke radi omogućavanja transparentne interakcije sustava javnoga zdravstva i farmaceutskih kompanija. Okrugli stol održao se u sklopu projekta ‘Transparentnost – najbolji lijek protiv korupcije’ koji Transparency International Hrvatska (TIH) provodi u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, gdje će se na pet okruglih stolova i uz sudjelovanje predstavnika farmaceutske industrije, liječnika i pacijenata definirati okvir u kojem će nabava i propisivanje lijekova biti izloženi najmanjoj mogućoj opasnosti od korupcije.

Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniša Varga najavio je da će se ovaj tjedan osnovati antikorupcijsko vijeće HZZO-a. To tijelo, objasnio je, imat će ovlasti za traženje informacija te će, u slučaju teških odluka, imati široke ovlasti da sve propita.

‘Mislim da će to dovesti do kvalitetnog pomaka po pitanju transparentnosti’, zaključio je Varga.

Podsjetio je da su svi ugovori koje HZZO ima s privatnim sektorom i ostalim subjektima objavljeni na njihovim stranicama. Napomenuo je i da se radi na novom etičkom ugovoru s poslovnim partnerima kad je riječ o objavljivanju lista lijekova.

Podsjetivši na nedavno istraživanje TIH-a, koje je pokazalo da hrvatski građani vjeruju liječnicima i da im oni propisuju najbolje i najdjelotvornije lijekove, predsjednik TIH-a Nikola Kristić ustvrdio je da je za eliminaciju sumnji u subjektivnost propisivanja lijekova potrebna transparentnost u njihovoj nabavi, vrsti lijekova, postupanju kompanija i liječničke struke te u odgovoru na pitanje ima li javni sustav novca za izobrazbu liječnika.