ŽESTOKA REAKCIJA

HZZ pokopao Mrsića: Novca ima, evo kako ćemo zapošljavati

28.06.2016 u 12:26

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zapošljavanje oglasio se u povodu, kako navode, pogrešnih tumačenja u dijelu medija oko privremene obustave dijela mjera iz Programa aktivne politike zapošljavanja koje su u nadležnosti HZZ-a. 'Prije svega želimo napomenuti da se ne ukida nijedna mjera iz Programa aktivne politike zapošljavanja niti se privremenom obustavom ona dovodi u pitanje nego se samo pojedine mjere redefiniraju tako da se sredstva efikasnije koriste', priopćili su iz HZZ-a u utorak

Podsjetimo, HZZ je u petak objavio da privremeno obustavlja dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini koji se financiraju iz državnog proračuna pa se tako obustavlja zaprimanje i odobravanje zahtjeva za potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje, kao i za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Član predsjedništva SDP-a Mirando Mrsić ocijenio je u ponedjeljak kako je HDZ, ukidanjem mjera aktivne politike zapošljavanja i mjera stručnog usavršavanja, poručio kako ga nije briga za zapošljavanje mladih ljudi i njihov ostanak u Hrvatskoj.

Danas, iz HZZ-a poručuju da je njihova analiza, kao i vanjska evaluacija učinkovitosti mjera koja je dovršena prije četiri mjeseca pokazala  da se kod pojedinih mjera novac iz proračuna trošio nekontrolirano i nedovoljno učinkovito po nezaposlene, napominju iz HZZ-a, dodajući da su zbog toga uz dogovor sa socijalnim partnerima odlučili obustaviti daljnju provedbu dijela djela mjera na postojeći način, odnosno redefinirati ciljane skupine i uključivati u mjere skupine koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

'Sredstva smo odlučili usmjeriti na one mjere koje daju brze i dobre rezultate te na redefinirane mjere koje pravednije i učinkovitije ostvaruju svoju osnovnu funkciju, a to je zapošljavanje nezaposlenih', poručuje HZZ.

Neselektivno stručno osposobljavanje rušilo je cijenu rada

Isto tako, nastavljaju iz HZZ-a, potpuno su netočne tvrdnje dijela medija da su smanjena sredstva za Program aktivne politike zapošljavanja.

'Upravo suprotno, ona su u ovoj godini i veća. Udio sredstava iz proračuna se istina smanjio, ali udio iz europskih fondova se znatno povećao', tvrde, ponavljajući da se kod donošenja odluke nije radilo o pitanju količine sredstava nego stvarnoj učinkovitosti pojedinih mjera.

To se, preciziraju, posebice odnosilo na mjeru stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) koja se provodila 'krajnje neselektivno, i za nedeficitarna zanimanja, za osobe sa VSS-om i bez institucije mentorstva te je ozbiljno rušila cijenu rada'.

'Na primjer, uredi kojima je trebao inženjer građevine, uzimali su mlade s burze kako bi besplatno imali kvalitetnog radnika bez troškova, a radnici s VSS-om su radili za 2.400 kuna. Time je u potpunosti zaustavljeno klasično zapošljavanje mladih. Dakle, mjera će i u budućnosti ostati, ali bitno redefinirana. Biti će puno otvorenija najugroženijim skupinama na tržištu rada, a to su mladi koji su najviše do četiri mjeseca u evidenciji nezaposlenih te dugotrajno nezaposlene mlade osobe', najavljuju u HZZ-u.

'Krug potencijalnih korisnika će biti uži, ali broj korisnika će biti isti ili veći'

Za dugotrajno nezaposlene osobe, nezaposlene osobe bez završene srednje škole i osobe iznad 29 godina te osobe iznad 54 godine ostaje mogućnost korištenja svih mjera, a to su: potpore za zapošljavanje, potpore za usavršavanje, potpore za samozapošljavanje, zapošljavanje u javnim radovima i potpore u cilju zadržavanja radnog mjesta, tvrde u HZZ.

'Mlade osobe osim SOR-a mogu koristiti sve navedene mjere. Posebno bismo naglasili da sve ove skupine nezaposlenih osoba mogu biti uključene u programe obrazovanja i osposobljavanja na radnom mjestu. Dakle, krug potencijalnih korisnika će biti uži, ali broj korisnika će biti isti ili veći. O tome se u biti i radi, da se sredstva iz tih mjera troše za što su doista i namijenjena, a to je zapošljavanje nezaposlenih. Dosad se novac dijelom trošio nekontrolirano i neučinkovito po nezaposlene', poručili su iz HZZ-a.

Zaključno, tvrde da su u HZZ-u svjesni aktualnog političkog trenutka u kojemu su njihove odluke donesene, ali žele naglasiti da se oni ne bave politikom i da se u donošenju odluka vode isključivo po kriteriju učinkovitosti zapošljavanja nezaposlenih, a ne po političkoj popularnosti pojedinih odluka. 'Stoga nam je žao kada vidimo da pojedini akteri na političkoj sceni namjernim pogrešnim tumačenjem žele sakupljati jeftine političke bodove', priopćili su iz HZZ-a u nepotpisanom priopćenju