dobrovoljno

HZJZ objavio za kojih pet skupina djece starije od 12 godina se preporučuje cijepljenje, registrirana dva cjepiva

29.09.2021 u 06:20

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da su za dobrovoljno cijepljenje djece u dobi od 12 ili više godina registrirana dva cjepiva

Za cijepljenje djece u dobi od 12 i više godina registrirana su dva cjepiva protiv covida, a riječ je o Pfizerovu i Moderninu cjepivu, objavio je u utorak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), prenosi Dnevnik.hr.

Iz HZJZ-a ističu kako djeca imaju znatno manji rizik od težih oblika bolesti i smrti od covida nego što je to slučaj kod odraslih, no dodaju da je tijekom školske godine povećan rizik za širenje zaraze zbog nužnog okupljanja i grupiranja djece i odraslih.

'Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi od 12 i više godina je povoljan', kažu iz HZJZ-a i navode pet skupina djece za koje se preporučuje cijepljenje protiv koronavirusa.

Riječ je o djeci s kroničnim bolestima i djeci koja dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti. Preporučuje se da se cijepe i učenici završnih razreda srednjih škola, kao i oni koji pohađaju određene škole u sklopu kojih imaju praktičnu, terensku i izvanučioničku nastavu. Prema preporuci HZJZ-a, cjepivo bi trebali primiti i učenici koji su smješteni u učeničkim domovima ili drugim oblicima kolektivnog smještaja.

  • +2
Rijeka: Cijepljenje djece od 12 do 16 godina Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Djeca, odnosno roditelji koji žele cijepiti djecu, mogu se javiti nadležnom školskom liječniku ili posjetiti punktove za cijepljenje bez najavljivanja, kao i naručiti se kod izabranog liječnika obiteljske medicine.