bez vađenja krvi

Hvarani bijesni jer su ostali bez jedinog laboratorija na otoku: 'Možemo samo svetom Petru pred vrata'

05.11.2019 u 18:26

Bionic
Reading

S prvim danom mjeseca studenog Hvar je ostao bez jedinog medicinsko-biokemijskog laboratorija, pa se na cijelom otoku ne može napraviti nijedna laboratorijska pretraga niti analiza krvi. Na ovu situaciju javnost je upozorila jedna majka čijoj kćerki nema tko izvaditi ili analizirati krv, a bez toga ne može primiti terapiju. Nastala je uzbuna, a u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije najavljuju da je rješenje na pomolu - nedostaje još samo suglasnost Ministarstva zdravstva. Kažu da su u kontaktu s ministrom Kujundžićem, pa i premijerom Plenkovićem

'Jedini laboratorij na otoku, onaj u gradu Hvaru, prestao je s radom. Dakle ako vam treba redovita ili, ne daj bože, hitna pretraga krvi, poput CRP-a, ili enzima koji ukazuju na predinfarktno stanje, možete svetom Petru na vrata jer sumnjam da će helikopter HZZO-a doći po vas i odvesti vas u Split na vađenje krvi', napisala je nezadovoljna majka u statusu na Facebooku.

Službeno joj je objašnjeno da je laboratorij bio privatan te da će se Dom zdravlja potruditi da na otok što prije dopremi frižidere u kojima će se krv do daljnjega slati na analizu u Split.

'Super! Trebalo im je pet dana da riješe frižidere. Sad su frižideri na otoku, ali moja kći, kojoj nalazi krvi trebaju sutra do 8, može istu izvaditi tek u srijedu ujutro jer tek tad njena doktorica radi jutarnju smjenu. Dakle sutra nema toga tko bi joj izvadio krv. A terapiju ne može primiti bez krvnih nalaza. Eto, na znanje i ravnanje i našem dragom premijeru koji je naš otočanin!' dodala je ova majka.

Javio se i hvarski Crveni križ, također prozvavši Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije:

'Laboratorij je od 1. studenoga izašao iz koncesije i ušao pod upravu Doma zdravlja. O ovoj situaciji Dom zdravlja je obaviješten na vrijeme, ali su se tek danas sastali da riješe operativne probleme, što je urodilo sadašnjom situacijom. Dakle ne gasi se laboratorij, nego mijenja vlasnika. Koliko je Dom zdravlja ažuran u rješavanju situacije, govori zatečeno stanje i oni su odgovorni za kašnjenje. Umjesto da je sve već dogovoreno, oni tek rješavaju pitanje radnika, vađenja krvi kod obiteljskih liječnika i distribuciju iste, problem prostora… Naša posla. Strpljen - spašen. Nadamo se da će se u što skorije vrijeme riješiti problem i nastaviti s normalnim aktivnostima na dobrobit naših najugroženijih sugrađana jer očito njima nije jasno da bolest ne čeka', stoji u objavi na stranici Crvenog križa Hvar.

Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije našao se pod povećalom javnosti jer nedavno objavljene tajne audiosnimke, na kojima župan Blaženko Boban i njegovi suradnici raspravljaju o imenu novog ravnatelja i politički kadroviraju u ovoj važnoj ustanovi, dokazuju da je javni natječaj puka formalnost koju se može zaobići.

Novi ravnatelj Doma zdravlja Marko Rađa reagirao je na hvarski problem opširnim priopćenjem u kojemu potvrđuje da je privatni laboratorij zatvoren 'jer je bio financijski neisplativ' - što je, kaže, najbolji primjer toga kako privatna inicijativa posluje u zdravstvu. Radi dok postoji profit, raskida ugovor kada ga više nema.

Rađa tvrdi da je o zatvaranju laboratorija usmeno obaviješten tek 29. listopada te da je istog dana sazvano Upravno vijeće koje je donijelo odluku o njegovom preuzimanju, kao i o zapošljavanju magistra biokemije i laboranta. No to se ne može dogoditi sve dok Ministarstvo zdravstva ne da suglasnost.

'Do dobivanja suglasnosti Ministarstva zdravstva stanovnici otoka Hvara i osiguranici HZZO-a nažalost nemaju osiguranu zdravstvenu zaštitu u ovom dijelu - jer prema HZZO-u nisu opredijeljeni ni za jedan laboratorij te niti u jednom laboratoriju u ugovoru s HZZO-om na području Republike Hrvatske ne mogu besplatno dobiti uslugu vađenja i analize krvi na zdravstvenu iskaznicu', upozorava Rađa na pravilo HZZO-a koje laboratorijima ne zabranjuje primiti 'neopredijeljene' pacijente, ali ne plaća takvo pružanje usluga.

U kontaktu s ministrom i premijerom

'Dom zdravlja, uz suglasnost Županije, odlučio je već po dobivanju usmene obavijesti o zatvaranju privatnog laboratorija pružiti ovu uslugu o trošku Doma zdravlja stanovnicima Hvara do dobivanja suglasnosti o preuzimanju laboratorija, međutim u ovom periodu to je jedino moguće na način da se vađenje krvi u ambulantama obiteljske medicine pomakne na termin između 9 i 10 sati ujutro (umjesto, kako je uobičajeno, između 7 i 8.30 sati), potom se uzorci transportiraju u Split trajektom u 11.30 sati i analiziraju u laboratoriju Doma zdravlja te je nalaz gotov u popodnevnim satima ili najkasnije sutra ujutro. Dom zdravlja je u stalnom kontaktu s ministrom Milanom Kujundžićem i premijerom Andrejom Plenkovićem, a koji su se osobno založili za brzo rješenje problema i odmah po dobivanju suglasnosti Ministarstva zdravstva o preuzimanju laboratorija i zapošljavanju magistra biokemije i laboranata Dom zdravlja će raspisati natječaje za zapošljavanje i preuzeti djelatnost laboratorija na Hvaru', najavljuje ravnatelj Rađa.

Kaže da postoji interes medicinskog kadra za radom na Hvaru, a paralelno se nastoji nabaviti nova oprema i prilagoditi prostor samog laboratorija današnjim standardima.

'Svaki privatnik koji ima ugovor s HZZO-om može doslovno preko noći odlučiti prestati raditi (zahtjev i plaćanje takse od 200 kuna), a sustav nažalost nema odgovor na ovako ponašanje (nema otkaznog roka, niti otkaznih klauzula). Nadalje, javni zdravstveni sustav i dalje mora poslovati na način da nema nikakvog zapošljavanja bez suglasnosti Ministarstva zdravstva, bez obzira što Ministarstvo nije osnivač ustanove, niti odgovara za gubitke ustanove', upozorava Rađa na još jednu nelogičnost u sustavu.