NETANYAHU PISAO PAPI

'Hvala što ste opovrgnuli laži da su Židovi ubili Isusa'

03.03.2011 u 21:50

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poslao je u četvrtak pismo papi Benediktu XVI. u kojemu je pozdravio njegovo oslobađanje židovskog naroda krivnje od optužbi da su bili odgovorni za smrt Isusa Krista.

'Vaša Svetosti, pohvaljujem vas jer ste u vašoj posljednjoj knjizi snažno odbacili lažne optužbe koje su bile osnova za višestoljetnu mržnju židovskog naroda', napisao je Netanyahu u pismu koje je objavio njegov Ured.

'Žarko se nadam da će vaša jasnoća i hrabrost ojačati odnose između židova i kršćana diljem svijeta i pomoći u promoviranju mira i pomirbe za nove generacije', stoji u pismu.

Papa Benedikt XVI.
oslobodio je židove krivnje od optužbi da su bili odgovorni za smrt Isusa Krista u svojoj novoj knjizi 'Isus iz Nazareta', iz koje su izvadci u srijedu objavljeni u Vatikanu.

U djelu pod nazivom 'Isus iz Nazareta, drugi dio - Od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća', Papa postavlja pitanje - 'Tko su točno bili Kristovi tužitelji?' i podsjeća da ih se u Evanđelju po Ivanu navodi tek kao 'židove'.

Papa tvrdi da izraz 'židovi', kojim se služi evanđelist Ivan, 'ni na koji način ne označuje izraelski narod općenito', a 'još je manje 'rasistički', jer je i 'Ivan bio Izraelićanin, kao i Isus i njegovi sljedbenici'. Taj izraz ima 'precizno i strogo ograničeno značenje' i odnosi se na 'aristokraciju u hramu', koja je željela Isusovu smrt zato što se proglasio židovskim kraljem i prekršio židovske vjerske zakone, ističe Benedikt XVI.

Uloga židova u Kristovoj smrti uzrok je velikih napetosti s katolicima koji su ih stoljećima optuživali za 'bogomorstvo'. Drugi vatikanski koncil (1962.-1965.) oslobodio je židovski narod svake odgovornosti za razapinjanje Isusa na križu, a Benedikt XVI., vjeruje se, prvi je papa koji je ovako detaljno raščlanio i usporedio različite novozavjetne izvore koji govore o smrtnoj presudi koju je Isusu odredio rimski guverner Poncije Pilat.