OGORČENI HRELJINIM IZJAVAMA

'Huškaju ljude protiv djece poginulih branitelja'

20.08.2011 u 15:32

Bionic
Reading

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata istaknula je danas na konferenciji za novinare da su njezini članovi 'šokirani' jučerašnjom izjavom predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvana Hrelje, koji je prijedlog izmjene Zakona o umanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima, odnosno ukidanje deset postotnog umanjenja obiteljske mirovine za 100 djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez oba roditelja, nazvao 'predizbornom kupovinom biračkog tijela'.

Članica predsjedništva Udruge Ana Širak podsjetila je da je Hrelja jučer između ostalog izjavio kako je 'više nego evidentno da se radi o različitom pristupu različitim skupinama'. 'To ima veze s indirektnim kupovanjem biračkog tijela i njihove političke naklonosti', citirala je Širak predsjednika HSU-a. Pojasnila je da je Vlada donijela lani odluku o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima te je svim braniteljima i stradalnicima smanjena mirovina deset posto, osim 100 postotnim ratnim vojnim invalidima prve skupine. Napomenula je da su iz udruge tražili od Vlade da se iz tog smanjenja mirovina izuzmu djeca poginulih branitelja bez oba roditelja.

Ne možemo vjerovati da Hrelja nije znao da je u izmjenama zakona riječ isključivo o stotinu djece poginulih branitelja bez oba roditelja. Mislimo da ni jedan ozbiljan političar, a pogotovo pretendent na vlast, ne bi komentirao prijedlog zakona koji nije ni vidio, a šokirani smo činjenicom da je Hrelja 100 djece nazvao kupnjom biračkog tijela, naglasila je.

Pretpostavljamo da nitko tko se bavi ozbiljno politikom ne misli da bi 100 djece bez roditeljske skrbi na bilo koji način moglo utjecati na rezultate parlamentarih izbora, dodala je. Ne znamo koja je namjera tog istupa, ali te izjave su u najmanju ruku uvredljive i zlonamjerne te pokazuju apsolutno nepoštivanje i huškaju ljude protiv djece poginulih branitelja, koje određene grupacije ljudi i mediji nazivaju privilegiranim, smatra Širak.

Naglasila je da su djeca poginulih branitelja najranjivija socijalna skupina stradalnika Domovinskog rata i dodala da dio javnosti ima pogrešnu sliku o slici poginulih branitelja te da obiteljsku mirovinu primaju dok se školuju kao i da nije riječ o velikim iznosima mirovina.

Od političkih elita očekujemo da poštuju žrtvu poginulih hrvatskih branitelja, naglasila je, dodavši da se nadaju da ova, kao ni sve buduće Hrvatske vlade, neće smanjivati mirovine djeci poginulih branitelja. Vjerujemo da je izjava Silvana Hrelje njegovo isključivo mišljenje te da ni u kojem slučaju ne predstavlja mišljenje cijele koalicije čiji je HSU član. Također se nadamo da će i ostali članovi koalicije jasno ograditi od njegove izjave i svih sličnih izjava te pokazati dužno poštovanje i dostojnu brigu o najvećim stradalnicima u Domovinskom ratu, a to su djeca bez oba roditelja i roditeljske skrbi, zaključila je.