TURNIR u bih

[AUDIO] Incidenti u Sarajevu: Huligani napali roditelje iz Srbije, organizatori tvrde da su djeca iz Splita vikala 'ubij Srbina'

15.01.2023 u 11:54

Bionic
Reading

Četiri mlađe osobe uhitila je policija u Sarajevu pod optužbom za nasilničko ponašanje što je epilog incidenta koji se dogodio u subotu navečer, a nalikovao je na međunacionalni obračun.

U policijskom priopćenju objavljenom u nedjelju stoji da su privedena četvorica mladića starosti od 20 do 27 godina nakon što je utvrđeno da su oni napali skupinu državljana Srbije.

Napad se dogodio tijekom dječjeg malonogometnog turnira organiziranog u jednom hotelu u naselju Ilidža.

Huligani su napali skupinu roditelja čija djeca igraju za nogometni klub "Zvezdara" iz Beograda a jedan od napadnutih ozlijeđen je nožem no ozljede nisu opasne po život.

Na istom turniru prije tog napada zabilježen je i odvojeni incident u kojemu je skupina djece na igralištu uzvikivala "Ubij Srbina".

Organizator turnira Almir Prguda ustvrdio je da su te povike izvikivali dječaci koji su došli iz Splita.

"Nisu to djeca iz Sarajeva. To je bila jedna ekipa iz Splita čiji dječaci su pjevali takvu pjesmu", kazao je Prguda za televiziju N1 ne pojašnjavajući o kojoj se točno ekipi radi.

Djeca uzvikuju 'Ubij Srbina' - audio Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Kazao je da je unatoč izgredima turnir nastavljen istaknuvši kako je ovo prvi put u 15 godina da se takvo nešto dogodilo. 

Turnir je komercijalne naravi i na njemu sudjeluje veliki broj klubova iz država s područja bivše Jugoslavije.

Izgred u Sarajevu oštro su osudili gradonačelnca Benjamina Karić i predsjednik vlade Sarajevske županije Edin Forto.

Posebno oštri bili su političari iz reda bosanskih Srba, ali i Srbije.

"Bez ikakve zle namjere kažem da je poražavajuće i tragično da djeca skandiraju 'Ubij Srbina!', i isto bi bilo tragično da se iz dječjih usta čuje i da treba ubiti Bošnjaka, Hrvata ili bilo koga drugog", kazala je predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da se ovakvo nasilje ne smije tolerirati.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić nazvao je incident u Sarajevu izravnom posljedicom "stvaranja atmosfere mržnje prema Srbima u BiH".