POD VELOM TAJNE

Hugo Chávez hitno operiran u Havani

14.06.2011 u 19:37

Bionic
Reading

Predsjednik Venezuele Hugo Chávez operiran je urgentno prošlog petka u Havani, ali se vijest krila kao da je riječ o najvažnijoj državnoj tajni kako njegove zemlje tako i Kube. Nakon što je vijest procurila, a mediji Caracasa navalili na priču, rečeno je tek da se radi o upalnom procesu u području zdjelice i da se predsjednik dobro oporavlja

Spekulacije su se proširile nakon što je iz državnih izvora Chávezove vlasti pojašnjeno da će se predsjednik vratiti u zemlju kada situacija bude zadovoljavajuća, što je nekim medijima poslužilo kako bi baratali mogućnošću da je pacijent ozbiljno obolio, a ne samo imao neku lokalnu upalu kako se službeno sugerira.

Dopisnik španjolskog dnevnika El País iz Havane saznaje, opet neslužbeno, da je ipak riječ o velikoj koncentraciji gnoja koje se nakupila kao posljedica bakterijske upale.

Ministar vanjskih poslova Venezuele Nicolás Maduro kaže kako se predsjednik savjetovao i s posebnim liječničkim timom koji brine o zdravlju Fidela Castra (s kojim se Chávez susreo prije kirurškog zahvata) i da je odlučeno da ga se hitno operira te da će se Chávez 'uskoro vratiti obavljanju svojih dužnosti u zemlji'.

Predsjednik se, saznaje BBC, žalio na bolove u tom dijelu tijela dok je bio na turneji u Brazilu i Ekvatoru, ali da je tek u Havani, jer ima veliko povjerenje u tamošnje zdravstvo (Kuba izvozi u Venezuelu veliki broj izvanredno dobrih liječnika), zatražio stručnu pomoć.

Chávez (56) se oglasio preko radijske mreže i kazao kako za sada nema znakove maligne bolesti, ali bivši ministar zdravstva Venezuele José Félix Oletta (1997-1999) tvrdi da mu je jako čudno kako se službeno o bolesti predsjednika nije priopćenjem oglasilo mjerodavno ministarstvo ili ured predsjednika. On tvrdi da u 99,9 posto slučajeva gnojni proces zdjelice dolazi kao posljedica bolesti nekog organa toga dijela tijela.
Oletta kaže kako bi i sam predložio predsjedniku da ne putuje unutar tjedan dana od takve operacije i tek kada se vidi kako je sve prošlo odnosno kada bude pod terapijom antibioticima.

U zemlji, kako je moguće zamisliti, opozicija smatra da se ovim slučajem manipulira kako bi se i dalje izgrađivao kult ličnosti predsjednika, a njegovi simpatizeri na ulicama s transparentima 'vođi revolucije' žele duge godine dobrog zdravlja i ostajanja na vlasti.