PALJBA IZ SABORNICE

'HTV ne zaslužuje naziv javna televizija'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.10.2009 20:37
  • Objavljeno 14.10.2009 u 20:30
Nenad Stazić

Nenad Stazić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Saborski su zastupnici i popodne raspravljali o radu Hrvatske radiotelevizije (HRT) i ponovno upozorili da treba spriječiti prenošenje govora mržnje, poput jučerašnjih događaja na nogometnoj utakmici reprezentacija Hrvatske i Srbije u Varaždinu, a Klub SDP-a naglasio je važnost uloge Programskog vijeća HRT-a u borbi protiv korupcije na HRT-u

ZAGREB - Upozoreno je to u sklopu rasprave o Izvješću o napretku u područjima kulture govora, potpuna i objektivna informiranja, razvoju javnih sadržaja u ostvarivanju programa javne televizije, te otklanjanju pogovora o mogućoj korupciji unutar HRT-a, koje su poduprli svi saborski klubovi.

HDZ-ov zastupnik Boris Kunst pozvao je HRT da razmisli treba li prenositi ekscesne događaje poput jučerašnjeg u Varaždinu. 'HRT prenošenjem takvih ispada pridaje važnost divljaštvu', ustvrdio je.

HRT je kao javna televizija odgovoran za 'kulturu govora', odnosno za sprječavanje 'govora mržnje', ustvrdio je Damir Kajin (IDS) koji, kao i Kunst, upozorava da HRT prenošenjem događaja, poput jučerašnjeg u Varaždinu, potiče nositelje takve retorike. 'A rješenje je jednostavno: prekid utakmice, prekid koncerta. To što se događa prevršilo je svaku mjeru i nacionalna je sramota i gore je nego 90-ih godina', dodao je Kajin.

Govoreći o zadaći HRT-a da potpuno i objektivno informira, Kunst je ocijenio da tu 'puno bolje stoji Hrvatski radio (HR)'. 'HTV bi trebao paziti da ne padne u zamku senzacionalističkog izvješćivanja', ustvrdio je. Kad je riječ o korupciji i sukobu interesa, Kunst smatra da zaposlenici HRT-a, kao osobe koje uvelike utječu na javno mišljenje, 'moraju svojim radom i ponašanjem biti primjer'.

Kajin drži da na HRT-u ima korupcije i tu se, kaže, 'ne treba 'farbati''. No, dodao je, sada smo doznali da ima i 'namještanja emisija', a kao primjer je naveo emisiju u kojoj su predsjednički kandidati odgovarali na pitanja iz povijesti (Dossier.hr).

Nenad Stazić
(SDP) naglasio je, upravo glede borbe protiv korupcije, važnost uloge Programskog vijeća HRT-a. 'Sumnji i prigovora je previše, a podnesena je i kaznena prijava protiv glavnog ravnatelja Vanje Sutlića. Kaznena prijava je podnesena anonimno', naveo je Stazić. 'Činjenica da je prijava anonimna, govori o strahu. Strah od osvete ako se progovori o nepravilnostima u toj kući vjerojatno je podnositelje te kaznene prijave spriječio da se potpišu', rekao je SDP-ovac.

Upozorio je i da se, unatoč dobru zakonu o HRT-u, događa da HRT krši zakonsku odredbu o zabrani oglašivanja političkih stranaka. Riječ je, objasnio je, o HTV-ovu emitiranju posebne emisije u početku srpnja ove godine, s govorom bivšeg premijera Ive Sanadera na stranačkom skupu, iako je Sanader tada već dao ostavku na mjesto predsjednika hrvatske vlade.

'Televizija koja to učini nije javna i ne zaslužuje taj naziv', ustvrdio je i dodao da objašnjenje HRT-a kako je to učinjeno zbog interesa javnosti 'smatra prozirnim'.

Pozvao je predsjednika Programskog vijeća HRT-a Đuru Popijača, koji je Saboru podnio izvješće, da vijeće ispuni zadaću koju mu je povjerio Sabor. 'Imat ćete saveznike u svim vašim nastojanjima da se u toj kući posluje pošteno, da se u toj kući radi transparentno i da informiranje bude objektivno, pravodobno i istinito', rekao je Stazić.

Zastupnici su prije toga kratko razmotrili i potpisivanje ugovora hrvatske i grčke vlade o borbi protiv međunarodne protuzakonite trgovine drogama i psihotropnim tvarima, međunarodnog terorizma i organiziranog kriminala. Njegov je cilj pružanje međusobne pomoći te pospješivanje djelotvornosti i usklađivanje djelovanja u borbi protiv organiziranog i teškog kriminala.

Sabor je završio današnje zasjedanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi