ODBAČENI PRAVAŠ

Pero Ćorić sasuo žuč, najgore prošli Plenković i Kovač

09.09.2016 u 14:26

Bionic
Reading

Ankete ne daju velike izglede za osvajanje saborskog mandata Domovinskoj koaliciji kojoj je stožerna stranka HSP dr. Ante Starčević i, prema svemu sudeći, mogli bi se prometnuti u najvećeg gubitnika izbora. Glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić se, čini se, pomirio sa sudbinom

'Valjda sam jedini koji je svjesno prihvatio politički rizik. Politički konformizam i trgovina su pojmovi koji ne stanuju kod mene niti u HSP-u AS niti u cijeloj koaliciji', kaže nam Ćorić. HSP dr. Ante Starčević je bio vjerni partner HDZ-a u vrijeme Tomislava Karamarka, ali nakon promjene vlasti u najvećoj hrvatskoj stranci okolnosti su se promijenile. HSP AS je odbio ići na izbore na HDZ-ovoj listi bez isticanja imena svoje stranke. Ćorić ne žali zbog toga unatoč izvjesnom izbornom debaklu i odlasku iz Sabora, ali s dozom gorčine govori o Plenkovićevom odnosu prema HSP-u.

'Odbili smo ponudu koja je bila vrlo nekorektna. Andrej Plenković će ostati upamćen po tome da je puno pričao, imao puno političkog prostora, a ništa pametno nije rekao, a još manje učinio. Pokušao je, ali vidjet ćete da je samo pokušao, zatući pravaštvo, što je najgori scenarij koji je mogao učiniti', poručuje Ćorić. Kaže da ga novi čelnik HDZ-a podsjeća na Ivicu Račana. 'Puno priče za veliko ništa', ocjenjuje HSP-ovac. Prema njegovom mišljenju, u retorici Andreja Plenkovića je premalo Hrvatske, a previše europskih vrijednosti koje će propasti kad digne ruku za Aleksandra Vučića u Europskoj pučkoj stranci (EPP).

'Meni je najgora stvar to što vrlo rijetko ili gotovo nikako ne spominje riječ Hrvatska. On samo govori o nekakvim europskim vrijednostima. Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač prije neki dan nije mogao decidirano reći hoće li ili ne glasovati za ulazak Srpske napredne stranke u njihov klub europskih pučana. Glasovat će, to je jasno iz aviona, i tada cijela priča o europskim vrijednostima pada u vodu. Europskim pučanima će biti puno važnije 12 do 14 zastupnika Srpske napredne stranke nego četiri zastupnika Andreja Plenkovića i HDZ-a', poručuje Ćorić.

HSP-ovac odlučno tvrdi da je njima uvijek bio cilj zaustaviti povratak Zorana Milanovića na vlast, a nakon poteza šefa HDZ-a boji se da nam dolazi vrijeme dogovorne demokracije dvojca iz kumrovečke škole, Plenkovića i Milanovića.

'A pravaši će preživjeti i ovo', vjeruje Ćorić. 'Preživljavali smo i teža vremena, kad nas se ubijalo i tuklo, pa ćemo i ovo', poručuje razočarani Ćorić. Na kraju je dodao da ga je posebno zasmetalo kada je Plenković izjavio u Rijeci da ne treba glasovati za njih, tako došavši na trag Ive Sanadera, koji je svojedobno izjavio da je glas za HSP glas za SDP. 'Vrijeme je pred nama, pravaši će opstati i neće ih Andrej Plenković zatući', zaključuje Ćorić.