PROTUKANDIDATI ELIMINIRANI

HSP-ovci na čelo stranke mogu izabrati jedino Srba

25.02.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Jedan od troje najvećih gubitnika na proteklim parlamentarnim izborima, HSP danas na Saboru stranke bira novog-starog lidera. Naime, kao jedini kandidat prijavljen je dosadašnji predsjednik HSP-a u ostavci, Daniel Srb

Ništa ne bi bilo čudno u toj činjenici da Srb ostavku nije dao upravo zbog katastrofalnih izbornih rezultata i da nije bilo podosta pretedenata za lidera pravaša. Jedan od često spominjanih 'aduta' za ozdravljenje stranke, predsjednik Glavnog stana i gradonačelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara trebao je biti jedan od njih, međutim, nema ni deset dana da je najuren iz stranke i to, kako tvrdi, lažiranjem papira o pokretanju unutarstranačkog stegovnog postupka koji protiv njega vodi HSP-ov sud časti.

Uz njega, 'nepodobni' su bili i Veljko Novak kojeg, kao i Dusparu, HSP-ov sud časti tereti zbog težih povreda Pravilnika o financijskom poslovanju i Statuta HSP-a, dok su Denis Šešelj i Mladen Leovac navodno teže povrijedili Statut HSP-a. Iz stranke su htjeli najuriti i splitskog kolegu Hrvoja Tomaševića, ali on je iznerviran 'nedemokratičnim ponašanjem' u stranci sam istupio iz HSP-a prije nego što ga je 'dokačio' sud časti.

Danijel Srb obična je lutka velikog maga HSP-a Ante Đapića za čije skute se drži kao pijan plota. Đapićeva je riječ očito zadnja, iako je formalno udaljen iz stranke. Ja zaista ne znam što taj Srb vidi u Anti Đapiću, ali poslušnik je i izgleda da će radije nastaviti rušiti ovu stranku na zemlju, nego uvesti reda u nju i ja u tome više ne želim sudjelovati – pa ne dam se šutirati naokolo kao kanta', rezignirano nam je rekao Hrvoje Tomašević.

Dodao je također i da je njegov i Dusparin najveći grijeh to što su od vodstva stranke tražili veću demokratizaciju stranke, mogućnost kandidiranja za predsjednika
i članova koji su kraće od deset godina u stranci, kao i princip jedan član – jedan glas kod biranja, primjerice, predsjednika, i to ih je, eto, koštalo mjesta u stranci.

U kuloarima se čulo čak i to da bi se za predsjednicu stranke mogla kandidirati kći Ante Đapića Marija Đapić, ali iz HSP-a službeno su nam potvrdili kandidaturu samo Daniela Srba

Sad kad su se riješili unutarstranačkih sukoba, bit će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi sa HSP-om, strankom koja iduće četiri godine mora preživjeti kao neparlamentarna stranka. Imaju li 'čistke' koje provode neki dugoročni plan ili je riječ o 'krpanju' šavova koji na sve strane popuštaju i oportunizmu u kojem neki očajnički pokušavaju zadržati svoje pozicije, nadajući se boljim vremenima.