KAD TI NE IDE...

HSLS i SDSS na udaru GONG-a

13.07.2010 u 14:28

Bionic
Reading

GONG je danas priopćio da je u nalazu Državne revizije o poslovanju političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za prošlu godinu vidljiv određeni napredak u ocjeni njihova rada, jer je osam stranaka dobilo bezuvjetno mišljenje, a njih tri (HSLS, HSU, SDSS) uvjetno lošije mišljenje

To je, podsjećaju u GONG-u, bolje nego u 2008. kada je pet stranaka (HNS, HSLS, HSU, HDSSB, SDSS) dobilo uvjetno mišljenje Državne revizije.

U GONG-u ocjenjuju da je taj ured u svom godišnjem Izvješću Hrvatskom saboru o reviziji financijskih izvještaja i poslovanja političkih stranka i nezavisnih zastupnika za 2009. godinu, 'treću godinu zaredom obavio detaljan i ozbiljan posao pregledavanja poslovanja političkih stranaka što je prije samo nekoliko godina bilo nezamislivo'.

Transparentnost financiranja političkih stranaka i razumno upravljanje državnim i lokalnim novcem, tj. novcem svih poreznih obveznika, doprinosi, kako se navodi, osnaživanju povjerenja javnosti u političke stranke i u demokraciju.

'Kao i prošle godine, nameće se pitanje potrebe pokretanja prekršajnih postupaka i utvrđivanja odgovornosti onih koji su propise ipak prekršili, što bi dovelo da daljnjeg povećanja transparentnosti i omogućilo razlikovanje manjih prijestupa od neodgovornog poslovanja', ističe u priopćenju izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar.

Zabrinuti su što institucije pravne države do sada nisu pokrenule nikakve postupke utvrđivanja odgovornosti političkih stranaka i nezavisnih kandidata za nezakonito poslovanje iako su Državni ured za reviziju i porezna uprava Ministarstva financija prema zakonu dužni podnijeti zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka pred nadležnim sudovima, ako utvrde nepravilnosti.

'S obzirom na to da nadležne institucije, koliko je poznato javnosti, prošle godine nisu slijedile Zakon, očekujemo i tražimo da ove godine ozbiljnije odrade svoj posao i osiguraju jednakost svih građana pred zakonom', stoji u priopćenju.

U GONG-u ujedno očekuju da će, u skladu sa Strategijom suzbijanja korupcije, zakonodavac u najskorije vrijeme usvojiti rješenja kojima će biti poboljšan postojeći Zakon o financiranju političkih stranaka i reguliranje financiranja izbornih kampanja, u što, smatraju u GONG-u, treba uključiti širu stručna javnost, a s ciljem da već sljedeći parlamentarni izbori budu što transparentniji i pošteniji.