MATURANTI VEĆ KRENULI

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo upozorenje za Kataloniju

01.10.2017 u 22:31

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u nedjelju navečer je izdalo priopćenje u kojem hrvatskim državljanima preporučuje da sljedećih nekoliko dana izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima u Kataloniji. Tijekom ovog vikenda u Španjolsku su se zaputili brojni maturanti

Na referendumu o nezavisnosti Katalonije koji se održao unatoč protivljenju središnje vlasti u Madridu u nedjelju je u sukobima s policijom ozlijeđeno najmanje 840 ljudi, među kojima i 12 policajaca, izvijestila je katalonska medicinska služba. 

Stoga ministarstvo vanjskih poslova građanima preporuča da idućih nekoliko dana izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima poput Tarragone i Girone, kao i da zaobilaze tamošnja mjesta većih okupljanja, te da prate upute lokalnih vlasti. 

Tijek događaja pratite ovdje.

Za utorak je najavljeno održavanje prosvjeda u Kataloniji, pa se hrvatskim državljanima savjetuje 'kontinuiran oprez i praćenje situacije iz svih dostupnih izvora', stoji na stranicama ministarstva.

  • +24
Policija onemogućava referendum za nezavisnost Katalonije Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Susana Vera

Dodaje se kako je u slučaju potrebe hrvatskim građanima na raspolaganju dežurni telefon konzularnog odjela Veleposlanstva Republike Hrvatske u Madridu - 00 34 630 526 085.

Maksimalan oprez bio je savjetovan hrvatskim državljanima koji putuju u Španjolsku i prije nedjeljnih događanja zbog terorističkih napada koji su se u kolovozu dogodili u Barceloni i Cambrilu. 

Ubrzo poslije te objave, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na Facebooku je predložila školama čiji učenici putuju u Španjolsku da dostave popise putnika ministarstvima te našem veleposlanstvu u Madridu.

  • +20
Referendum u Kataloniji Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN