ANALIZA EU INSIDEA

'Hrvatski ulazak u EU neće biti uspjeh'

19.12.2012 u 13:15

Bionic
Reading

U analizi portala EU Inside tvrdi se da će biti teško proglasiti Hrvatsku pozitivnim primjerom za proširenje Europske unije nakon razočaranja zbog Bugarske i Rumunjske, a razlog tome je ponajprije loša ekonomska situacija u novoj članici Unije

Nema sumnje da je proces proširenja EU-a u krizi, čega je svjestan i povjerenik za proširenje Štefan Fuele, koji je nedavno posjetio Zagreb da bi svoje domaćine podsjetio kako se u Bruxellesu računa na njihov primjer uspješnog ulaska i integracije u EU, piše EU Inside, podsjećajući da je ostatak procesa proširenja 'zaglavio na temama za koje se čini da nema rješenja'. Tako se Makedonija spori s Grčkom oko odgovarajućeg imena države, Srbija i Kosovo još uvijek definiraju granice, 'a ne treba zaboraviti ni Rumunjsku i Bugarsku, koje u EU nisu napredovale, nego su čak nazadovale'.

Hrvatska nije lastavica koja će najaviti proljeće u eurozoni koju je uhvatio ekonomski mraz i Uniju, o čijem se raspadu priča', upozorava EU Inside, podsjećajući da Hrvatska ima svoje ekonomske probleme: 'Glavna politička tema jeseni bila je hoće li Hrvatska izbjeći smanjivanje rejtinga na nivo smeća te hoće li Vlada izdržati snažan socijalni pritisak dok se nastavlja rezanje troškova.' Napominje se da je Vlada bila primorana napraviti rebalans budžeta za 2012. godinu, kao i da je dobila negativne ocjene agencija za bonitet Moody's i Standard & Poor's, koja je čak stavila Hrvatsku u kategoriju smeća.

Nakon toga je odmah press konferenciju sazvao ministar financija Slavko Linić, koji je 's izrazom lica koji odaje ozbiljnost situacije' obećao da Vlada ipak neće rezati plaće i mirovine, kao i da bi mogla potražiti financiranje na domaćem tržištu, primjerice prodajom narodnih obveznica. EU Online ističe i da je smanjenje rejtinga Hrvatske glavna tema svih medija te da su sve glasniji prijedlozi za pozivanje MMF-a. To zasad odbijaju i premijer Zoran Milanović i ministar financija Linić, koji kaže da je 'imperativ ove vlade nastaviti s privatizacijom iako se čini da je društvo na to jako alergično'.

Povrh toga, Hrvatska ima oko 350 tisuća nezaposlenih, a taj broj bi trebao rasti do ljeta sljedeće godine, kada se očekuje pozitivan trend, tvrde iz Vlade. Raste i dug, koji će sljedeće godine iznositi 53 posto BDP-a po projekcijama Vlade, dok guverner HNB-a Boris Vujčić tvrdi da će skočiti do 57 posto! Vlada također predviđa rast od 1,8 posto za sljedeću godinu, dok iz HNB-a smatraju da će biti riječ o tek 0,3 posto, dok će nezaposlenost prijeći 20 posto – 'i tako će Hrvatska doći u društvo država EU-a s najvećom nezaposlenošću'.

Problem predstavlja i činjenica da EU nije u svojem izvještaju o pristupanju Hrvatske uopće spomenuo ekonomiju, nego se deset točaka iz Bruxellesa odnosi prvenstveno na nastavak strukturnih reformi i odnose sa susjedima. Tu najviše muke ima sa Slovenijom, 'koja ratifikaciju uvjetuje rješavanjem bilateralnog spora oko Ljubljanske banke'.

Zbog svega toga, kao i 'promjena u vladi Zorana Milanovića', Hrvatska će u sljedećih šest mjeseci biti na velikom testu, kažu u EU Insideu, kako bi pokazala da je u stanju doista provesti reforme, dok EU od hrvatskog ulaska ne treba očekivati 'jako uspješnu priču i primjer', nego se treba nadati da će sve ispasti koliko-toliko pozitivno