novi prijedlog

Hrvatski suverenisti protiv zagrebačkog GUP-a, traže odgodu za jesen

03.07.2019 u 14:33

Bionic
Reading

Hrvatski suverenisti u srijedu su se usprotivili prijedlogu izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba koji predlaže gradonačelnik Milan Bandić, traže da se odluka odgodi za jesen s obzirom na nedovoljno vremena za provođenje kvalitetne javne rasprave

Predstavnici Suverenista su na konferenciji za medije gradonačelniku Bandiću i zastupnicima Gradske skupštine zamjerili prekratke rokove i neodgovarajuće vrijeme za javnu raspravu na temu GUP-a, kraj lipnja kad je većina građana na godišnjim odmorima.

'Smatramo da nije bilo dovoljno vremena da se provede kvalitetna javna rasprava i smatramo da je prekratko vrijeme na koje je ograničena rasprava za donošenje tako bitnog dokumenta. Zato apeliramo na gradonačelnika i zastupnike da prolongiraju donošenje odluke o GUP-u za jesen', poručio je čelnik zagrebačke organizacije Hrvatske konzervativne stranke Draženko Kožul. Zatražio je i da minimalni rok za javnu raspravu bude 30 dana.

Pero Kovačević zahtijeva da gradski zastupnici, ako ga gradonačelnik predloži na ovoj sjednici Skupštine, prijedlog izmjena GUP-a skinu s dnevnog reda. 'Svjesni smo da se GUP uvijek mora raditi tako da se prije svega zadovolje javni interesi i interesi građana, a u ovom slučaju to očito nije', poručio je Kovačević.

Napomenuo je kako se nadležni gradski uredi još uvijek nisu očitovali na prijedloge i primjedbe Zagrepčana te vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, koje su upućivani u javnoj raspravi o GUP-u 2013. i 2014. godine.

'Sam postupak netransparentnosti i da se opet udovoljava interesima privatnih investitora dovoljno govori o tome da se ne može govoriti o nikakvom ostvarivanju javnog interesa građana. Javni interes je da se poboljša kvaliteta i kakvoća življenja građana. Dapače, ovdje ćemo doći u situaciju da će to biti pogoršano. Prema tome, treba krenuti od početka i građani moraju odlučno kazati 'ne'', naglasio je Kovačević.

'Imamo i najbolji primjer ministra uprave Lovre Kuščevića. Taj obrazac je i u Gradu Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj i nazivam ga 'urbanistički kriminal i korupcija'', poručio je.