ZLOČINI OD POŽEGE DO SPLITA

Hrvatski sudovi čekaju Haag da vide što će s Mladićem

27.05.2011 u 14:42

Bionic
Reading

Ratko Mladić nije tražen samo u Haagu nego i na hrvatskim sudovima. Da budemo precizniji, rado bi ga vidjeli na optuženičkim klupama sudovi u Šibeniku, Zadru, Splitu i Slavonskom Brodu ili Požegi (to ni oni sami još ne znaju). Ako Haag u svoju optužnicu uvrsti i zločine u Hrvatskoj - hrvatski sudovi će odustati od progona

Protiv Mladića u Hrvatskoj donesena je jedna presuda: Županijski sud u Šibeniku sudio mu je u odsutnosti i presudio mu na 20 godina zatvora, tako da ga čekaju tek na izvršenju kazne - ako mu za iste zločine ne odluči ponovno suditi Haag.

ZLOČIN: Mladić je izdavao naredbe svojim podčinjenima u sastavu 9. Korpusa da iz svih raspoloživih tenkovskih, topničkih i raketnih jedinica 26. kolovoza 1991. napadnu selo Kijevo. Tada je ispaljeno oko 1.600 granata raznih kalibara među kojima i 16 kazetnih bombi nakon čega je selo Kijevo potpuno srušeno.

Teretilo ga se da je kao načelnik štabazatražio djelovanje borbenih zrakoplova i izdao naređenje jedinicama da se iz tenkovskog, topničkog i raketnog oružja napadnu područja općina Sinj, Vrlika, sela Maljkovo, Potravlje, Šatrić i Dabar. Na području Šibenika naređivao je borbena djelovanja po civilnim osobama i objektima, spomenicima kulture, industrijskim i drugim gospodarskim objektima, uslijed čega je stradalo više osoba i uništena je imovina većeg opsega.

Na Županijskom sudu u Splitu sve je stalo na optužnici koja je podignuta 1995. godine. Glasnogovornik suda Neven Cambi za tportal je objasnio da nisu mogli započeti sa suđenjem jer je Mladić bio u bijegu. Njegovim uhićenjem ništa se nije promijenilo za splitski sud jer se čeka odluka iz Haaga hoće li oni procesuirati taj slučaj ili će ipak Split započeti suđenje Mladiću pa makar bio u Haagu. Cambi kaže da su svu dokumentaciju već davno poslali Haagu i da su spremni učiniti to opet.

ZLOČIN: Tereti ga se da je od 1991. do 1993. isplanirao i organizirao rušenje brane i hidroelektrane Peruča s ciljem potpunog potapanja civilnih i gospodarskih objekata preko 50.000 stanovnikanizvodno od brane i rijeke Cetine u Sinju, Trilju i Omišu

Iako je naredio povlačenje vojske i aktiviranje 30 tona eksploziva, potpuno uništenje brane spriječili su djelatnici HEP-a.

Glasnogovornica Županijskog suda u ZadruDijana Grancarić rekla je da je 1992. stigao zahtjev za istragu protiv više članova 9. korpusa bivše JNA, a da je 2005. taj zahtjev proširen i na Mladića koji je bio zamjenik zapovjednika. Istraga je još u tijeku, a hoće li zadarski sud biti taj koji će odlučivati o podizanju optužnice, još nije sigurno. Naime, osim Haaga, objasnila je Grancarić, očekuje se otvaranje četiriju specijalnih sudova za ratne zločine u Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Splitu. Tada bi Mladićev slučaj preuzeo Specijalni sud u Splitu.

ZLOČIN: Zapovjedio je topničke i minobacačke napade na civilne ciljeve u Zadru i okolici i to u tri navrata: točno na Božić 1991. i zatim nekoliko dana kasnije na Staru godinu. Početkom 1992. naredio je još jedan napad. U tim napadima poginulo je više osoba i na desetke ranjeno. Uništeno i oštećeno je oko 50 crkava.

Prema informacijama Državnog odvjetništva, protiv Mladića se vodi istraga i na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu. Ipak, predsjednik suda Zoran Mirković objasnio nam je da u vrijeme podnošenja zahtjeva za istragu njihov sud nije postojao te nas je uputio na Županijski sud u Požegi. Tamo pak, nitko tko smije komunicirati s medijima nije bio na poslu, stoga još ne znamo u kojoj je fazi istraga, a niti tko je za nju nadležan.

ZLOČIN: Sumnja se da je 26. rujna 1995. s područja Bosne i Hercegovine kao zapovjednik Vojske Republike Srpske izravno zapovjedio raketiranje Požege projektilom tipa 'orkan' s kazetnim punjenjem pri čemu je ozlijeđeno više civila.

Mladić naređuje napad na Sarajevo
HOĆE LI MU ZA OVE ZLOČINE IPAK SUDITI U HAAGU?

Svi ti sudovi već su ranije dostavili preslike svih navedenih predmeta Haškom sudu. Glavni tužitelj Serge Brammertz nakon uhićenja Mladića najavio je da je moguće objedinjenje optužnice za zločine u BiH sa zločinima u Hrvatskoj. Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će za svaki slučaj i ona uputiti zahtjev Haagu za objedinjenjem.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić također je rekao da će se Haagu po tom pitanju obratiti u sljedećih tjedan dana. Na pitanje zašto već sada ti zločini nisu u haškoj optužnici, Bajić je odgovorio: 'Vjerojatno se naš zahtjev nije razmatrao jer je Mladić bio nedostupan. Mislim da će sada stvari biti bitno drukčije jer bi bilo jako važno da se i zločini koji su se dogodili u Hrvatskoj pripoje optužnici i da se jedinstveno o tome odlučuje', prenosi Slobodna Dalmacija

Ako ovi slučajevi ne završe u Haagu, hrvatskom pravosuđu ne preostaje ništa drugo nego da Mladiću ipak sude u odsutnosti.