OBRAT U AFRICI

Hrvatski posvojitelji zaustavljeni u zračnoj luci u Zambiji kad su krenuli u Hrvatsku: Oduzete su im putovnice i uhićeni su

07.02.2023 u 11:39

Bionic
Reading

Drama hrvatskih državljana koji su još u prosincu otišli u Afriku posvojiti djecu nastavlja se

Osmero Hrvata koji su danas trebali napustiti Zambiju ponovno su zaustavljeni u tamošnjoj zračnoj luci, potvrdili su za Večernji list diplomatski izvori. Kako doznaje Večernji, zaustavljeni su i odvedeni.

24 sata javlja da su Hrvatima oduzete putovnice i da ne mogu napustiti zemlju.

Dnevnik.hr od odvjetnika u Zambiji doznaje da su Hrvati ponovno uhićeni. Kako doznaju od visokog izvora, Hrvati se trenutačno nalaze u Uredu za imigraciju u Ndoli i tamo im objašnjavaju o čemu se radi. ''Hrvati su se uredno čekirali na aerodromu, a na samom izlazu prema avionu zaustavili su ih predstavnici Ureda za imigraciju i odveli'', prepričao je dramatične događaje taj izvor. Nikome nije jasno zašto su im zabranili odlazak, kad im je Sud odredio da moraju napustiti zemlju. Slijede brojne diplomatske aktivnosti na najvišim razinama i prema zambijskim vlastima i prema Europskoj uniji kako bi se zaštitili hrvatski državljani.

Odvjetnica jedne od obitelji Sandra Marković rekla je da nemaju informaciju što se dogodilo. 'Zvali smo na sve strane, čekamo, odvjetnik se vraća tamo', rekla je za Dnevnik.hr. Ne može ni pretpostaviti što se moglo dogoditi. 'Ništa se nije dogodilo u međuvremenu, baš ništa što bi moglo promijeniti tijek', rekla je zabrinuta odvjetnica.

Podsjetimo, jučer je sud u Ndoli obustavio postupak prema odredbi Zakona o kaznenom postupku, koja kaže da svaki javni tužitelj, u bilo kojem suđenju na nižem sudu, može, uz suglasnost suda ili po uputama glavnog državnog odvjetnik, u bilo koje vrijeme prije izricanja presude, odustati od kaznenog progona.

'I nakon takvog povlačenja optužnice, ako je učinjeno prije nego što je optužena osoba pozvana da iznese svoju obranu, ona će biti otpuštena, ali takvo otpuštanje optužene osobe neće predstavljati prepreku za kasniji postupak protiv nje na temelju istih činjenica', stoji u zambijskom Zakonu o kaznenom postupku.

  • +13
Hrvati optuženi za trgovinu ljudima stigli na sud u Zambiji Izvor: Cropix / Autor: Marko Miscevic

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Bili su optuženi za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedana pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.

Po obustavljanju postupka, osmero Hrvata dobilo je informaciju da moraju u roku od 48 sati napustiti Zambiju.