obustavljen postupak

Hrvati optuženi za trgovinu djecom pušteni na slobodu, u roku od 48 sati moraju napustiti Zambiju

06.02.2023 u 12:56

Bionic
Reading

Kako javlja zambijski medij Mwebantu, osmero Hrvata koji su bili pritvoreni u toj državi zbog sumnje u trgovinu djecom pušteno je na slobodu nakon što je protiv njih obustavljen sudski postupak. O svemu se oglasilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Glavni sudac Ndola Dominic Makalicha obustavio je slučaj protiv osmero hrvatskih državljana koji su bili optuženi za pokušaj trgovine djecom. Sada su na imigracijskom pregledu, javlja Sun FM iz Zambije.

Država je, preko odvjetnika Mahapea Libakenija, zatražila obustavu slučaja, no sudac Makalicha, koji je odobrio zahtjev, prilikom donošenja svoje presude upozorio je da prekid postupka nije oslobađajuća presuda.

'Stoga je stvar prekinuta. Međutim podsjećam da se ne radi o oslobađajućoj presudi, već o obustavi', rekao je sudac, a prenosi Mwebantu.

Kako je priopćio MVEP, Hrvati su u roku od 48 sati dužni napustiti Republiku Zambiju. U povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć, izvijestio je MVEP.

  • +13
Hrvati optuženi za trgovinu ljudima stigli na sud u Zambiji Izvor: Cropix / Autor: Marko Miscevic

'Podsjećamo da je hrvatskim državljanima od prvoga dana pružena konzularna pomoć sukladno Ustavu RH i Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima. S ciljem osiguranja pravičnog suđenja, humanog postupanja i zaštite najboljih interesa hrvatskih državljana, ostvareni su brojni kontakti i obavljeni razgovori ministra vanjskih i europskih poslova Grlića Radmana i ministra pravosuđa i uprave Malenice te hrvatskih diplomatskih i konzularnih predstavnika s najvišim razinama vlasti Zambije. Usto, intenzivno se komuniciralo sa šefom delegacije EU-a u Lusaki, kao i predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice', stoji u priopćenju MVEP-a. Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman obratit će se medijima u 14 sati.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje u trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni su negirali krivnju. Sud u Ndoli, trećem najvećem gradu afričke države koja broji oko 19,5 milijuna ljudi, dopustio je hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara) i putne isprave, reguliraju boravište u Zambiji i pronađu 16 ljudi koji će jamčiti za njih.