DRAMA U KANADI

'Hrvatski pomorci na oštećenom brodu su na izmaku snaga'

15.12.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Teretni brod 'Navi Wind' zapeo je u kanadskom zaljevu Placentiji, piše Dnevnik.hr. Gerard Bradbury iz Međunarodnog pomorskog sindikata kaže da je nedavno Transport Canada brodu odobrio plovidbu. Plovio je u Argentiju kako bi ondje pokupio staro željezo, a nakon toga se zaputio prema Turskoj, piše The Telegram

Međutim, nakon nekoliko dana jaka oluja oštetila je brod, a nekoliko članova posade je ozlijeđeno, piše Dnevnik.hr. Bradbury kaže da je sada njegov posao da se pobrine za posadu.

Staro željezo na brodu vrijedno je 900.000 dolara. 'Vlasnik je teret htio prevesti u Tursku, sve prodati i zaraditi, a posadu ostaviti da radi za ništa', rekao je Bradbury.

U blizini mjesta na kojem se trenutačno nalazi brod, nema nikakvog naseljenog mjesta, a nerijetko ni mobiteli nemaju signala. Hladno je, temperature se kreću oko minus pet stupnjeva, a postoji mogućnost pogoršanja. Na brodu nema grijanja, tvrdi Peter Lahay iz Sindikata pomoraca u Kanadi.

Podsjetimo, od jake oluje koja se dogodila 4. prosinca, 11-člana posada broda proživljava pravu moru. 'Plovim čitav život, ali nikada u životu nisam vidio takvo nevrijeme. Posada mi je rekla da se radilo o valovima visine od 17 metara. Nisam siguran, ne mogu izmjeriti visinu valova. Ali bili su užasni', ispričao je kapetan Pero Metković

Ponestaje im hrane, a nekoliko ih je ozlijeđeno. Izaslanstvo Crvenog križa i Međunarodnog pomorskog sindikata na teško oštećeno plovilo stiglo je u petak te mornarima iz Hrvatske, Grčke i Slovenije donijelo hranu, kruh i mlijeko, 200 litara vode, zimske jakne i 25 toplih pokrivača.

No to im za sljedeće dane možda neće biti dovoljno, iscrpljeni su i na izmaku snaga, neki i bolesni, a pao im je i moral jer ne mogu stupiti u kontakt s egipatskim vlasnikom broda koji im duguje 70.000 dolara plaće.