novi zaplet

Hrvatski narodni sabor BiH kaže da treba žurno imenovati mandatara Vijeća ministara

09.08.2019 u 20:18

Bionic
Reading

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke te zemlje pozvao je u petak predsjedništvo i Zastupnički dom da žurno započnu s procedurom imenovanja mandatara i Vijeća ministara BiH nakon što su probošnjački političari najavili novi zaplet uvjetujući formiranje vlasti slanjem Nacionalnog godišnjeg programa NATO-u

"HNS BiH poziva Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na žurno održavanje sjednica, kako bi imenovali kandidata za mandatara budućeg saziva Vijeća ministara BiH", navodi se u priopćenju iz hrvatskog političkog saveza.

Dodaju kako je uspostava novog saziva Vijeća ministara povezana s ustrojem radnih tijela i funkcionalnog rada Zastupničkog doma i Parlamentarne skupštine BiH. Po istome izvoru ključno je nastaviti raditi na kompromisnim prijedlozima koji odražavaju stavove i interesa konstitutivnih naroda i svih ostalih građana.

"Uz naglašenu stabilnost, moramo nastaviti reformske procese i ubrzati proces približavanja BiH kandidatskom statusu, kao i punopravnom članstvu BiH u EU", stoji u priopćenju HNS-a BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, kojega su u predsjedništvo kao hrvatskog člana izabrali Bošnjaci, zaprijetio je da će blokirati uspostavu novog Vijeća ministara BiH ukoliko ne dobije čvrsta jamstva da će vijeće provoditi reforme bitne za približavanje NATO-u. Komšić je pojasnio da neće glasovati za Zorana Tegeltiju iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika za dužnost novog predsjedatelja Vijeća ministara ukoliko nema odluke o upućivanju ANP-a.

Slično je potvrdio i čelnik SDA Bakir Izetbegović tvrdeći da je ANP preduvjet za uspostavu novog saziva Vijeća ministara, te da je preambiciozan rok kojega je i sam potpisao o 30 dana za provedbu izbornih rezultata. Vlast na razini države nije ustrojena deset mjeseci nakon općih izbora a ključni prijepor odnosi se na napredovanje prema NATO-u.

Radi se o nacionalnom godišnjem programu, dokumentu s kojim zemlja počinje ispunjavati uvjete iz Akcijskog plana za članstvo s NATO-om. Potpisanim sporazumom između trojice čelnika najvećih nacionalnih stranaka HDZ-a BiH Dragana Čovića, bošnjačkog SDA Bakira Izetbegovića i SNSD-a Milorada Dodika o deblokadi uspostave vlasti deset mjeseci nakon izbora nije precizno definirano podrazumijeva li dogovor i slanje dokumenta ANP-a.