VRIJEDAN PROJEKT

Hrvatski i srpski studenti uče kako postati suvremeni lideri

05.06.2014 u 14:41

Bionic
Reading

Što čini dobrog vođu danas? Koji su osnovni principi modernog liderstva, lobiranja, poduzetništva, fundraisinga, važne tehnike komunikacije, te koja je uloga znanosti u društvu i javnim politikama – pitanja su na koja će ovih dana odgovor dobiti studenti iz Hrvatske i Srbije kroz program Modern Leadership in Making koji se održava prvo u Srbiji, a potom u Hrvatskoj

U srijedu je u istraživačkoj stanici Petnica u Srbiji započeo prvi dio programa namijenjenog studentima iz Hrvatske i Srbije na kojem će se imati priliku upoznati s osnovnim principima modernog vođenja, tehnikama komunikacije, lobiranja, poduzetništva, prikupljanja sredstava (fundraisinga) te uloge znanosti u društvu i javnim politikama. Projekt je financijski podržala Američka ambasada u Zagrebu, a organizatori su Institut sinergije znanosti i društva iz Čakovca i Istraživačka stanica Petnica.

Na ceremoniji otvaranja gosti su bili američki ambasador u Beogradu Michael D. Kirby, koji je i za studente održao predavanje, Stacey Kennedy, predsjednica Američke gospodarske komore u Srbiji, Srđan Verbić, ministar edukacije, znanosti i tehnologije u Vladi Srbije, te Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica.

Znanje i suradnja s ljudima

Ambasador Kirby kroz svoje je predavanje istaknuo bitne čimbenike koji odlikuju modernog vođu, a između ostalog naglasio je artikuliranost vlastite ideje i vizije, motivaciju zaposlenika da dobro rade svoj posao, te odgovornost prema njima. Važno je uvijek govoriti istinu i biti iskren prema svojim zaposlenicima, ukazati na pogreške i usmjeravati ih, rekao je Kirby. Studentima je poručio da je vrlo važno naučiti učiti te da će se kroz cijeli svoj život susretati s novim stvarima koje će ih unaprijediti i koji će im otvoriti nove vidike. Također je poručio da je bitno voljeti raditi s ljudima, te biti što je više moguće informiran.

Biznis od ranih nogu

Predsjednica Američke gospodarske komore Stacey Kennedy sa studentima je podijelila svoja iskustva o svijetu poduzetništva te ispričala motivacijsku priču o svom uspjehu i ranim počecima u karijeri. Istaknula je kako su je roditelji od malih nogu učili poduzetništvu te da je vrlo važno investirati novac u različite stvari i tako stvarati profit. Budućim liderima poručila je da je ponekad potrebno preuzeti rizik, donositi teške odluke te ne biti demotiviran vlastitim neuspjehom, jer je iskustvo koje se dobije neprocjenjivo za buduće poslove i projekte kojima će se tijekom života baviti.

u Hrvatskoj krajem kolovoza

Prvi dio programa održava se u poznatoj Istraživačkoj stanici u Petnici od 3. do 8. lipnja, a nastavlja se u Čakovcu od 26. do 31. kolovoza.

Na program Modern Leadership in Making primljeno je po 15 studenata iz Hrvatske i 15 iz Srbije raznih profila, od prirodnih znanosti, elektrotehničkih, medicinskih pa do društvenih i humanističkih, kako bi kroz edukativna predavanja političara, poduzetnika, znanstvenika i drugih stručnjaka učili o principima na kojima počiva dobro vođenje tvrtke, organizacije ili javnih politika.