MEĐUNARODNO PRIZNANJE

Hrvatski dozimetrijski sustav među najboljima u svijetu

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 02.02.2009 15:51
  • Objavljeno 02.02.2009 u 15:49
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Po podacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), etanol - klorbenzenski dozimetrijski sustav, koji su osmislili hrvatski znanstvenici treći je najrašireniji takav sustav u istraživačkim i industrijskim uređajima za ozračivanje diljem svijeta, izvijestio je danas Institut 'Ruđera Boškovića' (IRB)

Sustav je osmislio Igor Dvornik, osnivač Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju na IRB-u, a razvoj i široku prihvaćenost sustava svojim su istraživanjima omogućili Dušan Ražem i Saveta Miljanić s IRB-a te njihovi mađarski kolege Vilmos Stenger i Andras Kovacs.

Od 1993. taj sustav redovito je uvrštavan u Godišnju knjigu standarda 'American Society for Testing and Materials' (ASTM), a od 1998. prihvaćen je i kao ISO standard.

Opisan je u svim relevantnim knjigama iz dozimetrije visokih doza. Opširni prikaz etanol - klorbenzenskog dozimetrijskog sustava moguće je pronaći u najnovijem izvještaju 'International Commission on Radiation Units and Measurements' pod naslovom 'ICRU Report 80: Dosimetry Systems for Use in Radiation Processing'.

Njegovo uvrštavanje u niz tematskih monografija, koje u obliku izvještaja - preporuka objavljuju materijale isključivo po pozivu i predstavljaju svojevrsnu 'bibliju' metrologije zračenja, vrijedno je priznanje Laboratoriju koji obilježava 50 godina postojanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi