ZA POSLJEDICE POTRESA

Hrvatski Crveni križ Turskoj uplatio 505 tisuća kuna

01.12.2011 u 21:12

Bionic
Reading

Hrvatski Crveni križ priopćio je danas da je na račun Turskog Crvenog polumjeseca uplatio iznos od 505 tisuća kuna za pomoć stradalima u potresu koji je prošli mjesec pogodio istok te zemlje, odnijevši na stotine života i prouzročivši velike materijalne štete

Sredstva su prikupljena donacijama hrvatskih građana, tvrtki, tijela lokalne uprave, te donacijom Vlade Republike Hrvatske, a na račun Turskog Crvenog polumjeseca uplaćena su 28. studenog.

U potresu jačine 7,2 stupnja prema Richteru koji je 23. listopada pogodio istočni dio Turske, život je izgubila 601 osoba a više je od četiri tisuće ljudi ozlijeđeno.

'Nakon apela Međunarodnog crvenog križa za prikupljanje 10,4 milijuna švicarskih franaka namijenjenih za osiguravanje pomoći za 50 tisuća najugroženijih osoba, Hrvatski Crveni križ pokrenuo je akciju prikupljanja pomoći. Sredstva je namijenio za pomoć Turskom Crvenom polumjesecu koji je koordinirao akcije pomoći na potresom zahvaćenom području i koji će nastaviti brinuti o postradalom stanovništvu', stoji u priopćenju.

Pomoć se prikupljala uplatama na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa i on-line donacijama. Od 26. listopada do zaključenja akcije 30. studenog prikupljeno je 505 tisuća kuna koje su (u protuvrijednosti eura) doznačene na račun Turskog Crvenog polumjeseca.