u srcu europe

Hrvatski branitelji uputili apel svjetskim liderima za pomoć Ukrajini

27.02.2022 u 16:24

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) pozvala je svjetske lidere, intelektualce, borce za mir i crkvene poglavare da svojim autoritetom, odlukama i konkretnim djelovanjem pomognu Ukrajini, jer se već sutra to što se događa tamo može ponoviti u srcu Europe

"Hrvatski branitelji hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata obraćaju se prije svega liderima svijeta, a potom svim značajnim intelektualcima, borcima za mir, dobitnicima Nobelovih nagrada, poglavarima katoličkih i pravoslavnih crkava te svim ljudima dobre volje, koji mogu svojim odlukama i djelovanjem, od Australije, Kanade do Amerike i Afrike da podignu svoj glas protiv agresije Rusije, odnosno njezina poglavara Vladimira Putina, na ničim izazvan narod Ukrajine", napisao je predsjednik udruge Mladen Pavković u nedjelju.

Podsjetio je kako su što znači agresija, patnje, razaranja, ubijanja nevinih ljudi, najbolje zadnjih godina osjetili i upamtili Hrvati, ali i narod u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i na Kosovu, kad nas je, poput Putinove agresorske armije, napala srpska, crnogorska i zločinačka JNA, ne birajući sredstva i ciljeve.

Tada, te 1991., rat se vodio u srcu Europe, 372 kilometara cestovne linije od Beča, 344 km od Budimpešte ili 1072 km od Berlina ili oko 1300 kilometara od Pariza, naveo je.

Kako sada agresori razaraju i nanose patnje od Kijeva do Harkiva, tako su u ono vrijeme isto činili velikosrpski agresori na ovom području. Formula je, ocijenio je, ista ili slična, tim prije što su nama nametnuli i embargo na oružje. Grad Vukovar bio je razoren u dva-tri mjeseca, a Škabrnja i brojni drugi gradovi i mjesta gotovo u jednome dane. Čak su rušili i Dubrovnik!

Da su nama tada, osobito te prve ratne godine pomogli lideri svijeta, ne riječima i deklaracijama, već naoružanjem, Hrvatska i BIH bi se obranila, vukovarska ratna bolnica ne bi bila razorena, niti bi na tisuće nevinih ljudi stradao, a na stotine tisuća bilo protjerano iz svojih domova, istaknuo je, uz ostalo, Pavković.

Hrvatski branitelji tada su se lavovski borili za svoju Domovinu, kao što danas to isto čini ukrajinski narod. S obzirom na to da smo prošli patnje i užase rata, i te kako možemo razumjeti što se događa u ovoj napadnutoj i okupiranoj zemlji.

Stoga, kao hrvatski branitelji ne možemo i ne ćemo šutjeti, već javno pozvati sve da svojim autoritetom, odlukama i konkretnim djelovanjem pomognu Ukrajini, jer već sutra to što se događa tamo može se ponovno desiti u srcu Europe, poručio je predsjednik udruge UHBDR91.

Smatra da već sada treba osnovati „Haaški sud“ koji će suditi agresorima, da se ovo zlo više nikada i nigdje ne ponovi, naveo je Pavković i poručio da samo zajedno možemo doprinijeti miru i stabilnosti u ovom dijelu svijeta.

"Dosta je rata, mržnje i ugnjetavanja- Europo, probudi se!" - stoji na kraju apela