DOGOVOR S EU

Hrvatske cigarete u Srbiji po povlaštenim cijenama

05.12.2013 u 11:58

Bionic
Reading

Protokol kojim Srbija pristaje da Hrvatska i dalje izvoz cigareta po povlaštenim carinskim stopama u istom opsegu kao i prije hrvatskog ulaska u Europsku uniju bit će sljedeći tjedan parafiran u Bruxellesu, doznaje se u Europskoj komisiji.

'Nakon pristanka srbijanske vlade, protokol o prilagodbi SSP-a kako bi se u obzir uzelo članstvo Hrvatske bit će parafiran sljedeći tjedan u Bruxellesu', rekao je glasnogovornik za proširenje Peter Stano. Dodao je da nakon toga, obje strane, EU i Srbija mogu pristupiti potpisivanju čime protokol stupa na snagu. Sporazum s europske strane trebaju potvrditi Vijeće i Parlament, a sa srbijanske tamošnji parlament.

Riječ je protokolu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU-a, koji se mijenja kako bi se u obzir uzela nova činjenica - članstvo Hrvatske u Europskoj uniji. Komisija je još 15. listopada objavila da je Srbija pristala na njezine zahtjeve da se poštuje načelo prema kojem se u takvim slučajevima treba zadržati isti opseg trgovine kao i prije promjene.

Komisija je pregovarala na temelju načela da se zadrži dotadašnji opseg trgovine. Međutim, Srbija i Bosna i Hercegovina nisu pristajale na to i tražile su mogućnost da zaštite svoja tržišta nametanjem viših carina za hrvatske proizvode.

Srbija je tražila da se na hrvatske cigarete primjenjuje ista carinska stopa od 57 posto kao i za cigarete iz drugih članica EU-a. Prije ulaska u EU-u, Hrvatska je izvozila 1620 tona cigareta godišnje u Srbiju po povlaštenoj carinskoj stopi od 15 posto, koja vrijedi unutar CEFTA-e, čiji je Hrvatska tada bila član.

Srbija u ovom slučaju nije pregovarala s Hrvatskom, nego s Europskom komisijom koja pregovora u ime svih zemalja članica.

Preostalo je još da Komisija ispregovara protokol s Bosnom i Hercegovinom koja je tražila uvođenje carinskih barijera za hrvatske proizvode čime bi se smanjio dosadašnji opseg trgovine, a čemu se Komisija protivi.