predugi postupak

Hrvatska zbog suđenja od 10 godina izgubila pred Europski sudom za ljudska prava

06.07.2023 u 19:46

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u četvrtak je objavio presudu kojom je utvrdio da je Hrvatska povrijedila pravo na pošteno suđenje zbog predugog postupka za naknadu štete koji je trajao gotovo 10 i pol godina.

Na ime povrede prava na suđenje u razumnom roku podnositelju je sud u Strasbourgu dosudio 2500 eura za nematerijalnu štetu i 250 eura za izdatke i troškove postupka.

U slučaju Jurić protiv Hrvatske podnositelj je uz povredu prava na suđenje u razumom roku, prigovarao i zbog neodgovarajućih zatvorskih uvjeta i povrede prava na učinkovito pravno sredstvo, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred ESLJP-om.

Dodaju da je sud utvrdio povredu prava na suđenje u razumnom roku zbog prekomjernog trajanja parničnog postupka koji se vodio radi naknade štete zbog neodgovarajućih uvjeta u zatvoru u kojem je podnositelj boravio tijekom izdržavanja kazne.

Postupak je pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu i Županijskim sudom u Zagrebu trajao ukupno 10 godina i 5 mjeseci.

U vezi pritužbe da je služio kaznu u neodgovarajućim uvjetima i da te prigovore nije mogao iznijeti pred hrvatska tijela, ESLJP je utvrdio da je podnositelj iskoristio domaće pravno sredstvo, tužbu radi naknade štete, pa nije žrtva povrede Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.