ŠTO KAŽE MOST?

Hrvatska zajednica županija protiv smanjivanja broja županija

28.01.2016 u 15:17

Bionic
Reading

Najveći broj župana protivi se promjeni sadašnjeg teritorijalnog ustroja i broja županija, no svi se slažu da postojeći sustav treba biti efikasniji, bolji i brži, izjavio je u četvrtak predsjednik Hrvatske zajednice županija (HZŽ), šibensko-kninski župan Goran Pauk nakon sjednice Izvršnog odbora te zajednice

Tema sjednice odbora, koji čine svi župani, bila je reforma lokalne i područne (regionalne) samouprave te budućnost županijskih uprava za ceste, a župani su još jednom naglasili važnost fiskalne decentralizacije i potrebu izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Odlučivanje o lokalnim potrebama, ali i raspoređivanju sredstava, kažu, treba se spustiti na razinu blisku građanima.

'Cijela reforma lokalne i područne samouprave do sad se u javnim raspravama svodila na teritorijalni preustroj, no građani imaju pravo reći što kod županija smatraju dobrim, a što lošim. Naš je stav da je ovaj teritorijalni koncept pokazao i puno dobrih strana. Analiza mora reći je li problem u samom teritorijalnom ustroju ili se radi o tome da nadležnosti nisu dobro podijeljene između lokalne i centralne vlasti', poručio je Pauk. Najavio je da će HZŽ zauzeti aktivnu ulogu u procesu reforme lokalne i područne (regionalne) samouprave.

HZŽ traži detaljnu analizu postojećeg stanja prije povlačenja bilo kakvih poteza u najavljenoj reformi lokalne i područne (regionalne) samouprave. Hrvatska je jedna od najcentraliziranijih europskih zemalja, a u reformama županije trebaju imati aktivnu ulogu te preuzeti na sebe provedbu decentralizacije, rekao je Pauk. Ustvrdio je kako od 100 kuna stvorenih u državi, 90 ode na državu, pet na Grad Zagreb, a pet na sve ostale jedinice lokalne samouprave i područne uprave.

'Nadamo se da će se krenuti u najavljivane reforme, ali na način da će županije biti prepoznate kao nositelji regionalnog razvoja, koji će argumentirano moći predlagati rješenja, te preuzeti aktivnu ulogu u reformi školstva, zdravstva i socijale', kazao je. To se, tvrdi, posebno odnosi na reformu državne uprave koja danas ima uspostave u svim županijama i koja, ističe, u sadašnjem obliku nema smisla. Županije mogu same obavljati te poslove kao što je to bio slučaj prije 2001., odnosno prije centralizacije, poručio je predsjednik HZŽ-a.

Istaknuo je i da su župani spremni za kvalitetnu I stručnu raspravu, jer županije, kako su danas postavljene, više ne mogu kvalitetno funkcionirati. 'Nameću nam se novi poslovi, a nema sredstava za njihovo obnašanje – bez obzira radi li se o školstvu, građevinskim dozvolama ili županijskim upravama za ceste', rekao je Pauk.

Na sjednici je istaknuta i važna pozitivna uloga županijskih razvojnih agencija, za koje je rečeno da spašavaju cjelokupnu gospodarsku situaciju u županijama, i zahvaljujući kojima su županije, najuspješnije u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Župani su se usprotivili i nedavnoj inicijativi za ukidanjem županijskih uprava za ceste te namjeri da njihovu funkciju preuzmu Hrvatske ceste. 'Smatramo da je to totalno van pameti jer županijske uprave najbolje znaju kako skrbiti o regionalnim cestama. Problem je u sredstvima koja su okljaštrena u zadnjih godinu i pol dana – za oko 40 posto sredstava koja su do tada imale te županijske uprave', rekao je Pauk.