a što s novim sojevima?

Hrvatska za iduće dvije godine naručila više od 11 milijuna doza cjepiva čak sedam proizvođača: Osim već poznatih, u igri tri nova igrača, ali i jedan već otpisani

02.12.2021 u 06:38

Bionic
Reading

Hrvatska za 2022. godinu nabavlja više od sedam milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa. No hoće li cjepiva koja smo naručili biti odgovarajuća za zaštitu od novih sojeva korone, poput omikrona, ili bilo kojeg sljedećeg? Iz Ministarstva zdravstva uvjeravaju nas da ugovori podrazumijevaju i nove varijante cjepiva te otkrivaju da će u sljedećoj godini naručiti cjepiva čak sedam proizvođača

Dok stručna javnost daje oprečne informacije o novom soju korone, omikronu, naveliko se diskutira o tome pruža li postojeće cjepivo zaštitu od tek otkrivene varijante. Jednoznačnog odgovora - nema.

Europski medicinski regulator objavio je u utorak da bi mogao odobriti cjepiva prilagođena zaštiti od varijante omikron u tri do četiri mjeseca ako to bude potrebno te dodao da će postojeća cjepiva nastaviti pružati zaštitu.

Iz Ministarstva zdravstva na naš upit o budućim isporukama cjepiva odgovorili su da naručene količine cjepiva 'ugovorno podrazumijevaju i nove varijante cjepiva'. 'Isporuke svih cjepiva, pa i varijantnih, koje će proizvođači imati na raspolaganju, već su ugovorene postojećim ugovorima', napominju.

  • +22
Velike gužve zbog cijepljenja na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Naručili smo cjepiva sedam proizvođača, tri nova ulaze na tržište

A što smo to naručili za sljedeće dvije godine? U 2021. godini kupili smo 7,227.994 doze cjepiva. Za 2022. predviđena je nabava 7.123.964 doze, a u 2023. 4.106.865 doza cjepiva.

'U 2022. i 2023. godini bit će nam isporučena cjepiva tvrtki AZ, J&J, Pfizer, Moderna, Novavax, Valneva i Sanofi', otkrivaju iz Ministarstva zdravstva tportalu. Dakle u narednom periodu bit će nam dostupna cjepiva čak sedam proizvođača. Od toga su četiri već dostupna, ona Pfizera, Moderne, J&J-a i AstraZenece.

  • +5
Gužva u novim paviljonima za cijepljenje protiv covida-19 na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Iako se govorilo da cjepiva proizvođača AstraZenece neće više biti dostupna nakon isteka ugovora u ljeto 2021., očito je došlo do promjene. O detaljima smo naknadno pitali resorno ministarstvo, a po primitku odgovora objavit ćemo ga. Uz četiri cjepiva, koja su već u opticaju kod nas i u Europskoj uniji, stižu tri nova, ona kompanija Novavax, Valneva i Sanofi. S američkom farmaceutskom tvrtkom Novavax Europska komisija potpisala je predugovor u kolovozu ove godine o kupnji 200 milijuna doza cjepiva, a još ga treba odobriti Europska agencija za lijekove (EMA). Na temelju ugovora s Novavaxom zemlje članice moći će kupiti do 100 milijuna doza cjepiva, uz mogućnost nabavke još 100 milijuna doza u 2021., 2022. i 2023., nakon što se završe ispitivanja i EMA ga odobri kao sigurno i djelotvorno.

Velike gužve zbog cijepljenja na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika/Pixsell

CureVac otpao

S francuskom kompanijom Valneva Europska komisija je u prosincu potpisala ugovor o nabavi skoro 27 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 tijekom 2022. godine. U kolovozu je pak hrvatska Vlada potvrdila Europskoj komisiji namjeru kupnje 336.000 doza cjepiva razvijenog u suradnji Sanofija i britanskog farmaceutskog diva GlaxoSmithKline (GSK). Za razliku od dosadašnjih vektorskih (AstraZeneca, Johnson&Johnson) i mRNA cjepiva (Pfizer, Moderna), Sanofi/GSK razvio je proteinsko cjepivo, o čemu je tportal ranije detaljno pisao.

Europska komisija potpisala je do sada ugovore s osam proizvođača. Osim sedam navedenih, tu je još njemačka biotehnološka tvrtka CureVac. No prije pola godine ta je kompanija objavila da je njezino cjepivo učinkovito samo 47 posto u kasnijoj fazi ispitivanja, zbog čega u pitanje dolazi potencijalna isporuka Europskoj uniji, a koja je rezervirala čak 405 milijuna doza.