UPOZORENJE EKONOMISTA

'Hrvatska vrlo brzo neće moći vraćati svoje dugove!'

  • Autor: L.Filipović
  • Zadnja izmjena 10.04.2014 16:24
  • Objavljeno 10.04.2014 u 16:24
siromaštvo preturanje po kontejneru

siromaštvo preturanje po kontejneru

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Najava dizanja trošarina na gorivo i uvođenje naknade na mobilnu telefoniju nastavak je pogrešne politike koja ekonomiju gura u još dublju recesiju, upozoravaju ekonomisti Željko Lovrinčević i Damir Novotny. Vlada želi donijeti te mjere kako bi ispunila zahtjev Bruxellesa i smanjila deficit za oko 1,3 milijarde kuna

Lovrinčević smatra da je za ovu vladu već kasno da bilo što ozbiljnije promijeni, pogotovo jer ulazimo u predizborno vrijeme.

'Ono što je trebala napraviti, aktualna vlast je trebala poduzeti na početku mandata. Bilo je nužno ići u snažnije reforme rashodovne strane proračuna bez povećanja poreznog opterećenja. Nažalost, išlo se na poreznu presiju i ekonomija se urušila', istaknuo je Lovrinčević.


Posebno će biti, smatra on, pogubna 2016. za kada je najavljen još jedan porezni udar – uvođenje poreza na štednju i imovinu – što će dodatno smanjiti osobnu potrošnju, a time i proračunske prihode.

Bez najmanje tri posto gospodarskog rasta Hrvatska ne može vraćati kamate na postojeći dug i zbog toga je Vlada prisiljena na prodaju državne imovine.

'Vrlo brzo, već u mandatu sljedeće vlade morat ćemo zatražiti reprogram javnoga duga i vanjsku pomoć', siguran je Lovrinčević.

Prema procjenama HNB-a, podsjetimo, javni dug je krajem 2013. godine iznosio 213 milijardi kuna, što iznosi 65 posto BDP-a.

Lovrinčevića najviše boli to što je aktualna vlast na početku svog mandata imala komotnu situaciju da krene u strukturne reforme, a nije napravila ništa.

'Imala je apsolutnu većinu u parlamentu, potporu građana i dovoljno vremena. Sve što je poduzela išlo je u krivom smjeru. Ništa se nije promijenilo na rashodovnoj strani proračuna, s reformama se išlo sporo ili nikako, povećala je porezno opterećenje da bi smanjila deficit i odabrala je javna poduzeća kao glavne promotore rasta', nabrojio je Lovrinčević, dodajući na nas to sve vodi u dugogodišnje mrcvarenje bez rasta standarda

Novotny ističe Portugal kao dobar primjer onoga što je Hrvatska trebala napraviti.

'Portugalci su imali jedan bolan rez koji je ostavio duboke ekonomske i financijske posljedice, ali je nakon dvije godine znatno povećana ekonomska aktivnost', rekao je Novotny.

Zdravstvo, sustav socijalne skrbi, mirovinski sustav i obrazovanje po njemu su sektori gdje su nužne strukturne reforme

'Izvjesno je da će se morati ići u privatizaciju dijela zdravstvenih ustanova. Potpuno je nejasno zašto su razne toplice još uvijek u vlasništvu države. Trebao bitno promijeniti socijalnu skrb i sve usmjeriti na pomoć samo onima kojima je to životno važno. Upitan je opstanak mnogih prava koja su donesena za vrijeme Jadranke Kosor poput porodiljnih naknada i sličnih stvari. Bez tih reformi čeka nas dugogodišnja stagnacija', uvjeren je Novotny.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!