odluka na saboru

Hrvatska vojska počinje aktivnije sudjelovati u borbi protiv Islamske države

08.06.2017 u 11:57

Bionic
Reading

Vlada je s današnje sjednice u Sabor poslala četiri prijedloga odluka o sudjelovanju hrvatskih vojnika u mirovnim misijama u svijetu, među njima i onu o aktivnijem sudjelovanju u borbi protiv Islamske države

Hrvatska je članica antiterorističke koalicije koja se bori protiv Islamske države od početka, u okviru misije 'INHERENT RESOLVE', no dosad se sudjelovanje svodilo na slanje oružja saveznicima na terenu, kurdskim borcima Pešmergama koji žive na sjeveru Iraka. Cilj ove vojne misije, kako stoji na službenim internetskim stranicama je, među ostalim, vojni poraz Islamske države (Daesh).

Iako je Hrvatska još 2015., za vrijeme ministra obrane Ante Kotromanovića, pregovarala o slanju nekoliko desetaka instruktora za topništvo koji bi podučavali Pešmerge u Kurdistanu, iz odluke koju je Vlada poslala Saboru vidljivo je kako je zasad ipak riječ o daleko skromnijem angažmanu, upućivanju do tri pripadnika Oružanih snaga RH u tu misiju, i to u zapovjedništvo koje je smješteno u gradu Arifjanu u Kuvajtu.

Osim slanja vojnika u Kuvajt, Hrvatski sabor odlučivat će i o sudjelovanju Oružanih snaga RH u misiji 'EUNAVFOR MED SOPHIA', čiji je cilj sprečavanje krijumčarenja ljudi u Sredozemlju, kao i pomoć izbjeglicama koji putuju prema Europi. U toj misiji Europske unije Hrvatska će također sudjelovati s do tri pripadnika.

Preostale dvije odluke odnose se na slanje vojnika u Poljsku i Litvu u sklopu 'Pojačane prednje prisutnosti' čiji je cilj 'pokazivanje zuba' Rusiji, o čemu je tportal već pisao. U Litvu se upućuje do 200 pripadnika Oružanih snaga RH, a u Poljsku do 90.

Hrvatska u raznim mirovnim misijama širom svijeta sudjeluje oko dva desetljeća i Sabor je uvijek gotovo jednoglasno odobravao odlazak vojnika u te misije, pa čak i u onu najopasniju u Afganistanu, tako da se i ovaj put očekuje da će ove četiri odluke biti izglasane bez problema.