ELEKTRIČNO I POVOLJNO

Hrvatska vlada nabavlja skupe aute, a pazite što rade Slovenci

09.02.2017 u 15:14

Bionic
Reading

U vrijeme najave premijera Andreja Plenkovića kako putem leasinga Vlada za 59,5 milijuna kuna planira nabaviti 603 automobila, a riječ je o natječaju raspisanom još u vrijeme vlade Zorana Milanovića, slovenska vlada pohvalila se sporazumom o leasingu i zajedničkom korištenju električnih vozila za državnu upravu, čime će se naši susjedi svrstati među najekološkije države u Europskoj uniji

Kako javljaju slovenski mediji, slovenski ministar za javnu upravu Boris Koprivnikar s ministrom za infrastrukturu Peterom Gašperičem te s direktorom tvrtke Avant car Matejom Čerom potpisao je ugovor o zajedničkoj uporabi električnih vozila Avant2Go čime će se značajno dugoročno promijeniti navike slovenskih vozača, povećati prodaja električnih automobila i smanjiti udio vlasništva automobila.

Radi se, naime, o u usluzi zajedničkog korištenja (car sharing) koja funkcionira na sličan način kao rent-a-car, samo za kratke gradske vožnje. Korisnicima iz javne uprave će se putem instalirane aplikacije na pametnim telefonima pokazivati gdje se nalazi najbliži električni automobil koji će potom koristiti prema potrebi i nakon korištenja parkirati u unaprijed određenim zonama.

Po riječima slovenskih ministara, do ovog je projekta došlo u sklopu inicijative za što više električnih automobila na slovenskim cestama koju ujedno prati i sve više električnih punionica na slovenskim prometnicama. Primjerice, na slovenskim autocestama samo prošle godine postavljeno je 28 punionica, a 2016. prodaja električnih vozila u Deželi narasla je za čak 75 posto.

Hrvatska Vlada danas je odlučila putem leasinga za 59,5 milijuna kuna nabaviti 603 automobila za ministarstva, što će biti plaćeno između 2017. i 2022. godine, a sredstva su već predviđena u proračunu u iduće dvije godine.

Najviše vozila ide za obnavljanje voznog parka Ministarstva unutarnjih poslova, i to zbog isteka operativnog leasinga - riječ je o 368 vozila, zatim 86 za Ministarstvo financija, i to uglavnom za Poreznu i Carinsku upravu te 38 automobila za Ministarstvo pravosuđa.