SANADER TVRDI

Hrvatska u cijelosti surađuje s haškim Tužiteljstvom

04.06.2009 u 20:01

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader u četvrtak je u obraćanju Vijeću sigurnosti UN izrazio zadovoljstvo ocjenom glavnom haaškog tužitelja Sergea Brammertza o 'ukupno dobroj suradnji' Hrvatske i ICTY-a, te izrazio neslaganje s Brammertzovom ocjenom vezanom uz izostanak predaje dijela vojnih dokumenata, odnosno tzv. topničkih dnevnika iz Oluje

'Drago nam je da je tužitelj potvrdio ukupno dobru suradnju Hrvatske s ICTY-em. Obzirom na pojedinačni slučaj dostave dokumenata, Hrvatska ima različito stajalište od procjene tužitelja', kazao je.

Naglasio je da je zbog tog neslaganja s ocjenom tužitelja, koji je stranka u postupku, Hrvatska 'u skladu s pravilma postupka ICTY-a zatražila da raspravno vijeće potvrdi ispunjavanje hrvatskih obveza dostave traženih dokumenata ili utvrđivanja u čijem su se posjedu nalazili ili nalaze'.

Hrvatska će po njegovim riječima nastaviti u cijelosti surađivati s tužiteljem ICTY-a, te i dalje aktivno podupirati Haaški sud u ostvarenju njegovih ciljeva, kao članica Vijeća sigurnosti UN i NATO-a, te buduća članica Europske unije.

Sanader je u svom istupu izrazio žaljenje što su još uvijek na slobodi haaški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić, počinitelji nekih od najtežih zločina u Europi nakon Drugog. svjetskog rata, kao što su pokolji u Srebrenici i Vukovaru. Također ja kazao kako žali što Slobodan Milošević nije dočekao presudu, jer je bi ona razjasnila genezu njegove politike agresije i sustavnih ratnih zločina.

Hrvatski je premijer također izrazio priznanje i potporu naporima predsjednka Haaškog suda Patricka Robinsona, da osigura pravodoban dovršetak rada ICTY-a, na kojem bi do kraja 2012. godine trebali biti pravomoćno dovršeni svi postupci.