GAF MAKEDONSKE TELEVIZIJE

Hrvatska trebala ući u EU kao 'anonimna jugoslavenska država'

03.07.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Društvenim mrežama ovih se dana proširio gaf novinarke makedonske javne televizije Katerine Topalove, koja je, izvještavajući s proslave ulaska Hrvatske u EU, podijelila s gledateljima zanimljivo viđenje recentne hrvatske povijesti

Novinarka je, naime, makedonsku javnost obavijestila kako je Hrvatska potkraj devedesetih već dobila ponudu da uđe u Europsku uniju, no kao 'anonimna jugoslavenska država'. Tadašnji predsjednik, čije ime ne spominje (pretpostavljamo da je u pitanju Franjo Tuđman), navodno je takvu ponudu odbio.

Je li novinarka Makedonske televizije nešto podsvjesno pomiješala, imajući u vidu probleme koje Makedonija ima s ulaskom u EU upravo zbog pokušaja da postane dijelom Unije pod vlastitim ustavnim imenom (a ne kao 'Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija', kako je priznaje dio zemalja)? Ili joj je možda netko od 'dobronamjernih' kolega u Zagrebu prepričao nekakav urbani mit? Odgovor nikad nećemo znati – ostaje nam tek ovaj gaf u rangu naših kolega, satiričara iz News Bara, koje mnogi, pa i neki u Makedoniji, i dalje shvaćaju ozbiljno.