IZVJEŠĆE O OBRANI U SABORU

Hrvatska traži ponude za nabavu vojnih aviona

10.06.2015 u 19:56

Bionic
Reading

Hrvatska traži ponude za nabavu vojnih aviona, a unatoč proračunu za obranu koji je ispod NATO-ovog standarda, Oružane snage obavile su svoju zadaću, pokazalo je izvješće o obrani za 2014. o kojem su raspravljali saborski zastupnici

Lani je proračun Ministarstva obrane iznosio 4,26 milijardi kuna, što je 1,3 posto BDP-a. Manjku novca i krizi unatoč, sve su zadaće ispunjene, a zamjenica ministra obrane Višnja Tafra izvijestila je da ćemo do kraja iduće godine odlučiti o ratnom zrakoplovstvu. Potvrdila je da se traže ponude svjetskih proizvođača zrakoplova. Odgovorila je i HDZ-ovom Šimi Đurđeviću koji stanje stvari u Oružanim snagama vidi sasvim drugačije.

'Stanje u hrvatskom ratnom zrakoplovstvu ne zadovoljava ni najmanje standarde kada se tiče obrambenog sustava Republike Hrvatske. Ovo nije vapaj nego zamolba i vas u ministarstvu i prema Vladi Republike Hrvatske i prema nama, kolegicama i kolegama', izjavio je Đurđević.

'Bez obzira na poteškoće koje smo imali u financiranju obrambenog sustava uspjeli smo, što naši prethodnici nisu, a to je produžili smo vijek trajanja i remontirali MIG-ove 21. Time smo zadržali sposobnost zaštite zračnog prostora', rekla je Višnja Tafra.

Nezavisnog ljevičara Mladena Novaka brine nabavka polovnih haubica iz Njemačke i sumnja u transparentnost posla. Priča ga podsjeća na Grčku koja je prema medijskim napisima u jeku krize morala kupiti 2 milijarde eura njemačkog naoružanja, pa i nefunkcionalne podmornice. Da je bilo što sporno u poslu vrijednom 340 milijuna kuna, demantirala je Tafra.

'Mene to brine upravo tako, moramo kupiti ono što je njima višak, oni se toga rješavaju, za sebe nabavljaju drugo, a mi moramo investirati', kaže Novak.

'Priča o tome da smo nečiji poslušnici pa se to dovodilo u korelaciju s odnosima Njemačke i Grčke, mislim da nema potrebe da to komentiram', rekla je Tafra.

Ona je redom odbacivala iznesene kritike, jer su svi ciljevi ispunjeni, pa joj ni suzdržanost HDZ-a oko Izvješća nije bila jasna.