VANDOREN SE OGRADIO

'Hrvatska samostalno odlučuje o referendumu'

22.12.2011 u 14:33

Bionic
Reading

Odabir datuma za referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u isključivoj je nadležnosti hrvatskih vlasti i nije predmet pregovora s EU, odgovorila je Delegacija EU u Republici Hrvatskoj na upit tportala podržava li Delegacija inicijativu predsjednika Ive Josipovića i nove hrvatske vlade da se referendum održi 22. siječnja

Europska unija primila je na znanje najavu predsjednika Josipovića da će se referendum o pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji održati 22. siječnja 2012. godine.

Uz poruku da je odabir datuma za referendum u isključivoj nadležnosti hrvatskih vlasti i nije predmet pregovora s EU, Delegacija izražava uvjerenje da će se tjedni koji su preostali do referenduma iskoristiti u najvećoj mogućoj mjeri, kako bi građanima bile pružene tražene informacije.

Delegacija EU u Hrvatskoj podsjeća da usporedno s informativnom kampanjom koju je prije nekoliko mjeseci pokrenula tadašnja hrvatska Vlada provodi niz aktivnosti kako bi pružila informacije hrvatskim građanima.

Uz pretpostavku da će ishod referenduma biti pozitivan, Delegacija najavljuje da će s informativnim aktivnostima nastaviti i nakon referenduma, kako bi pripremila hrvatske građane da iskoriste sve mogućnosti koje pruža članstvo u EU.

Delegacija EU u Hrvatskoj nije komentirala zahtjev GONG-a da se referendum odgodi zbog brojnih manjkavosti u zakonodavnom okviru koji regulira njegovo održavanje, ali je to spremno učinio profesor Damir Grubiša s Fakulteta političkih znanosti.

DIP vijeća već dva dana

Državno izborno povjerenstvo već dva dana, otkada je GONG upozorio dabi u pitanje mogli doći regularnost procesa i rezultati referenduma,vijeća o tome kako odgovoriti na otvorena pitanja. Nepoznata je, podsjetimo, procedura vezana uz glasanje izvan mjesta prebivališta i registraciju birača uinozemstvu, sastav povjerenstava i biračkih odbora, promatranjereferenduma, kao i nepostojanje 'izborne šutnje'. 

'Sugerirao bih Vladi da ozbiljno razmotri GONG-ove argumente i da se očituje. Kakav će biti njihov stav, ovisit će o argumentima i protuargumentima koja Vlada ima u ovom trenutku. GONG je vrlo ugledna organizacija, koja je dosad vrlo razumno istupala i ukazivala na propuste', napominje Grubiša.

'Činjenica jest da bi, u slučaju nepostojanja primjedbi koje GONG opravdano pokreće, bilo što bolje da se referendum održi što prije kako ne bi došlo do transfera nezadovoljstva. To je pojava uočena u EU, a očituje se u tome da se nezadovoljstvo prema staroj ili novoj vladi transferira na Europsku uniju te građani glasaju protiv svoje vlade, a de facto stradava članstvo u EU', objašnjava Grubiša.

Kao primjere, profesor navodi referendume u Francuskoj i Njemačkoj, na kojima su građani odbili Europski ustav te Norvešku, gdje su se građani izjasnili protiv pridruživanja EU.

'Što se dulje bude čekalo, to je veća mogućnost da građani zbog teške situacije ne budu zadovoljni novom vladom, a onda ili glasuju protiv ili ne izađu na referendum', zaključio je Grubiša.