PRAVOSUĐE I TEMELJNA PRAVA

Hrvatska šalje izvještaj o poglavlju 23.

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.02.2011 19:43
  • Objavljeno 11.02.2011 u 19:38
Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: Damir Glibusic / CROPIX

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u petak u Zagrebu da će vlada do kraja dana poslati izvješće Europskoj komisiji (EK) o ispunjenju svih mjerila u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava te se nada pozitivnoj ocjeni EK-a

'Do kraja dana poslat ćemo izvješće o svemu učinjenom u poglavlju 23 u kojem ćemo reći da smo ispunili sva mjerila. S današnjim danom možemo reći da smo obavili posao i očekujemo da će EK to prepoznati', izjavila je Kosor novinarima u Banskim dvorima.

Dodala je kako se nada da će sve biti kako su Vlada i 'mnogi u EU-u i EK-u planirali', odnosno da bi pregovori mogli biti završeni do kraja lipnja.

'Kad dođe potvrda EK-a, a ja vjerujem da hoće, vezano i za poglavlje 8 (Tržišno natjecanje), mi ćemo biti na najboljem putu da ta poglavlja zatvorimo. To bi uz poglavlja koja su puno jednostavnija bio i kraj', istaknula je Kosor.

Podsjetila je da su saborski zastupnici danas izglasali dva važna zakona s područja koja pokriva poglavlje 23, Zakon o sprječavanju sukoba interesa i Zakon o financiranju kampanja te da je to, uz još neke obavljene poslove, 'točka na i u izvješću'.

'To je jedno od najtežih i najosjetljivijih poglavlja, jedno od onih u kojem smo se za ispunjavanje mjerila dobrano naradili, ali nam nije žao', naglasila je premijerka.

Po njezinim riječima, bilo je prijepora oko Zakona o sprječavanju sukoba interesa i mnogi nisu bili za tako strogi zakon.

'Svatko onaj koji se hoće baviti političkim poslom i biti dužnosnik mora pristati na tako strog zakon, da sve što ima i što je stekao na početku posla mora staviti na uvid javnosti', rekla je premijerka Kosor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi