HOMEN O RATNIM ZLOČINIMA

Hrvatska progoni 1.500 Srba, a Srbija 40 Hrvata

27.04.2012 u 11:18

Bionic
Reading

Razgovori o povlačenju međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid bit će pokrenuti nakon što u Srbiji budu završeni izbori, izjavio je za beogradske 'Večernje novosti od petka državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen

Dogovor Hrvatske i Srbije o povlačenju međusobnih tužbi za genocid pričekat će završetak izbornog procesa u Srbiji, piše taj beogradski dnevnik, navodeći da u međuvremenu ministarstva pravosuđa dviju država pregovaraju o usuglašavanju teksta bilateralnog sporazuma o ustupanju postupaka za ratne zločine, koji se vode u Srbiji i Hrvatskoj.

Državni tajnik u srbijanskom ministarstvu pravosuđa Homen kaže da je parafiranje tog dokumenta glavni preduvjet za dogovor o izvansudskom okončanju procesa koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu po međusobnim tužbama dviju zemalja za genocid.

'Mi smo veoma zainteresirani za postizanje sporazuma o ustupanju predmeta za ratne zločine. Hrvatska protiv 1.500 Srba ima ovakve optužnice, a mi samo protiv 40 Hrvata. Blizu smo konačne verzije teksta, a kada se završe izbori, počet će i razgovori o povlačenju tužbi za genocid', kaže Homen za Večernje novosti.

Taj list dodaje da se, dok se čeka politički dogovor, srbijanski pravni tim u procesu pred ICJ-om nastavlja pripremati za glavno ročište koje bi, kako se navodi, trebalo biti zakazano u prvoj polovici 2013. godine.

Hrvatska je u srpnju 1999. podnijela tužbu protiv Srbije za genocid tijekom Domovinskog rata, za koju se ICJ 18. studenoga 2008. proglasio nadležnim. Srbijanska je vlada na tu tužbu odgovorila podizanjem protutužbe za genocid protiv Hrvatske pred istim sudom u siječnju 2010.