IZAZOVI PRAVOSUĐA

Hrvatska prima golemog i čvrstog europskog diva

27.02.2009 u 20:45

Bionic
Reading

U sklopu radnog posjeta izaslanstva Ustavnog suda Republike Hrvatske Istarskoj županiji, predsjednica tog suda Jasna Omejec održala je danas u Puli predavanje o stanju pravnosti u Hrvatskoj

PULA - Ustvrdivši kako je zbog širine i sadržaja ovlasti Ustavni sud postao četvrta državna vlast ili međuvlast u Hrvatskoj, predsjednica Jasna Omejec je rekla da problem pravnosti hrvatske države i vladavine prava u Hrvatskoj imaju presudnu važnost za njezin daljnji razvitak. Naime, kako je istaknula, hrvatsko je pravo zbog osobitih povijesnih okolnosti "preskočilo veliki stadij razvoja u drugoj polovici 20. stoljeća" dok se u to doba cjelokupno pravo u razvijenim zapadnim demokracijama sagledavalo kroz zaštitu ljudskih prava i načela vladavine prava.

"Taj proces razvoja na Zapadu je već završio, a hrvatska država tek se sada susreće s početnim pitanjima konstitucionalizacije svoje pravne sfere", rekla je Omejec dodajući kako Hrvatska to zakašnjenje može prebroditi samo ispunjavanjem uvjeta za ulazak u Europsku uniju.

Došlo je vrijeme da Ustavni sud svim mjerodavnim tijelima u državi poruči kako je potrebna promjena u pristupu pravu, rekla je, dodajući pritom da teleološka interpretacija pravnih normi postaje presudna.

"Pred vratima hrvatske države nalazi se europski pravni div. On je golem i čvrst, ali nama potpuno stran, nerazumljiv i nepoznate pravne građe. Vrata hrvatske države su mu širom otvorena, ali još ne znamo jesu li dovoljno velika da ga neometano propuste u hrvatsku kuću bez bojazni da je on ne sruši", zaključila je svoje predavanje predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec.

Dodala je kako Hrvatska u tome mora uspjeti jer bi, kako je rekla, neuspjeh u skidanju 50-godišnjeg tereta zaostalosti i zakašnjenja s Hrvatske značio i neuspjeh njezina puta prema ostvarenju pravnoga i političkog ideala vladavine prava u demokratskom društvu.

Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je u izlaganju da je Istarska županija imala mnoge predmete na Ustavnom sudu, pri čemu je spomenuo one u vezi sa Statutom Istarske županije koji je danas, dodao je, "u cijelosti usklađen s hrvatskim Ustavom i zakonodavstvom", te je dobar primjer funkcioniranja pravne države u Hrvatskoj i zaštite ljudskih i manjinskih prava.

"Boravak izaslanstva Ustavnog suda u Istarskoj županiji je za Istru, ali i za one koji na ovome području rade na funkcioniranju pravne države i prava, jedno malo priznanje i dodatni poticaj za rad i razvoj pravnog sustava u Istri", rekao je istarski župan Ivan Jakovčić.

Na predavanju su bili predstavnici sudbene vlasti i državnog odvjetništva te čelnici lokalne i regionalne samouprave i državne uprave.