presuda međunaronog suda

Hrvatska pošta nije predatorskim cijenama uništila CityEx

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 11.04.2019 18:50
  • Objavljeno 11.04.2019 u 18:50
Prosvjed djelatnika CityEx-a

Prosvjed djelatnika CityEx-a

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Serdar / CROPIX

Arbitražni sud pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) odbio je tužu tvrtke B3 Croatian Courier Cooperatief U.A, vlasnika hrvatske dostavljačke kompanije CityEX, koja je od Hrvatske potraživala 53 milijuna eura uz tvrdnju da je stečaj CityEX-a bio uzrokovan 'predatorskim' cijenama nacionalnog poštanskog operatera, izvijestilo je u četvrtak Državno odvjetništvo

Predmet spora bilo je pružanje poštanskih usluga u Hrvatskoj do 2015. godine u razdoblju liberalizacije poštanskih usluga i način postupanja nadležnih hrvatskih tijela.

Tužitelj je isticao brojne prigovore na postupanje nadležnih državnih tijela i tvrdio da je konačni stečaj CityEX-a bio uzrokovan 'predatorskim' cijenama nacionalnog poštanskog operatera Hrvatske pošte i njezinim uslugama koje, prema tužiteljevim navodima, nadležna državna tijela nisu provjerila, zbog čega je u konačnici nad CityEX-om otvoren stečaj.

Hrvatska je u cijelosti osporila tužiteljeve navode, a u svom pravorijeku arbitražni sud je odbio većinu tužiteljevih zahtjeva uključujući i zahtjev za isplatom traženog iznosa.

'Prilikom odbacivanja većine tužiteljevih zahtjeva, arbitražni sud je odbacio i tužiteljev glavni tužbeni navod o 'predatorskim' cijenama', izvijestilo je Državno odvjetništvo.

Dodaju i da je arbitražni sud zaključio da financijske poteškoće CityEX-a nije uzrokovalo postupanje nadležnih hrvatskih tijela.

Iako je arbitražni sud odbio tužiteljev zahtjev Hrvatska mora nadoknaditi troškove arbitrarnog postupka u iznosu od 554 tisuće američkih dolara i nešto više od 3,65 milijuna eura, izvijestilo je Državno odvjetništvo koje je u ovom slučaju Hrvatsku zastupalo zajedno s odvjetničkim društvom Bredin Prat iz Pariza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!