PRIVATNICI PROTIV HP-A

'Kad tad netko će nam morati platiti milijune eura štete!'

25.09.2013 u 12:05

Bionic
Reading

Pokretanjem postupka Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) protiv Hrvatske pošte (HP) otvorena je još jedna fronta u ratu između privatnih poštanskih operatera i HP-a. U slučaju da AZTN utvrdi da je državni 'poštar' dampinškim cijenama naštetio konkurenciji, morat će platiti višemilijunsku odštetu

Bitka se već vodi u Bruxellesu koji se na prigovore privatnih operatera vrlo ozbiljno zainteresirao za hrvatsko tržište poštanskih usluga.

Europska komisija (EK) nedavno je zatražila od resornog ministarstva objašnjenje zbog čega Pošta nema odvojeno troškovno računovodstvo, odnosno ne prikazuje koliki su joj troškovi za pojedine usluge. Time, naime, direktno krši Zakon o poštanskim uslugama i EU direktive.

Ako EK ne bude zadovoljan odgovorom iz Ministarstva prometa i utvrdi nepravilnosti, pokrenut će postupak identičan famoznom lexu Perković što bi moglo završiti sankcijama prema Hrvatskoj.

AZTN je pak postupak protiv Pošte pokrenuo prošli tjedan, i to na inicijativu CityEX-a

Dražen Breglec

'Osnovni razlog zbog čega smo se žalili Agenciji je politika dampinških cijena HP-a, a koje se određuju ispod jedinične cijene koštanja. Takvom politikom HP iz svoje primarne djelatnosti ostvaruje gubitak, koji nadoknađuje ostalim poslovnim prihodima

HP je s nekoliko velikih klijenta sklopio ugovore koristeći neutemeljene cijene, a ovakve uvjete primjenjuje samo prema dijelu tržišta. Istovremeno državna uprava, sudovi i velika državna poduzeća i dalje plaćaju dvostruko više, odnosno pune cijene usluga', objašnjava Dražen Breglec, član Uprave CityEX-a.

Zahvaljujući takvom 'ne fer' poslovanju, HP je od početka liberalizacije čak povećao tržišni udio po čemu je Hrvatska specifična u Europi, tvrdi Breglec.

'Zbog nepoštivanja i neprimjenjivanja EU direktiva, CityEX-u se nanosi ogromna šteta koju će prije ili kasnije netko morati podmiriti. Ona je svakim danom zadržavanja ovoga stanja sve veća, stoga njezinu visinu ne možemo procijeniti, osim što možemo reći da se radi o milijunima eura', ističe Breglec.

Na našu molbu da komentiraju pokretanje postupka AZTN-a iz Pošte su nam kratko odgovorili sljedeće: 'Hrvatska pošta posluje u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima RH i aktima Europske unije te u potpunosti surađuje s AZTN-om i ozbiljno i odgovorno pristupa ovoj situaciji. Postupak koji je u tijeku ne možemo detaljnije komentirati, no vjerujemo da će postupak pokazati ono u što smo uvjereni, a to je da ni na koji način ne poslujemo protivno pravilima tržišnog natjecanja.'