čak 25 automobila

Hrvatska poslala prosvjednu notu: Srbijanski carinici šest sati držali 50-ak hrvatskih putnika

16.01.2024 u 09:43

Bionic
Reading

Srpska policija i carinici u nedjelju su čak šest sati na graničnom prijelazu Bajakovo držali hrvatske građane – 25 automobila s 50-60 putnika – kako bi ih pregledali, piše u utorak Večernji list

Zbog takvog postupanja i maltretiranja – koje je očito potaknuto time što netom prije hrvatska policija nije pustila iz Hrvatske putnika u automobilu, 50-godišnjeg državljanina Srbije, koji je na glavi nosio kapu s nedopuštenim simbolom kojim se remete red i mir na javnome mjestu, a bio je i pijan – hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je jučer prosvjednu notu Srbiji.

U nedjelju su na graničnom prijelazu Bajakovo, na srpskoj strani granice s Republikom Hrvatskom, srpski carinici i pripadnici Odjela za suzbijanje organiziranog kriminala od 17 do 23 sata zadržali 25 automobila s hrvatskim tablicama u kojima je bilo između 50 i 60 hrvatskih državljanina.

Jedan hrvatski državljanin na granici je čekao da mu se vozilo pregleda od 17 do 23 sata, a ostali su čekali između dva i tri sata ne bi li im nakon prve provjere došli dodatno pregledati vozila prije negoli ih puste na hrvatsku stranu.

Neslužbene, ali pouzdane informacije kažu da je šef smjene na srpskoj granici hrvatskom veleposlaniku Hidi Biščeviću u 20.30 sati rekao kako je sa strane stavljeno samo pet vozila s hrvatskim tablicama, i to radi povrata PDV-a. Upućeni kažu kako je to notorna neistina jer fotografije koje su poslali hrvatski državljani govore o najmanje 20 automobila zadržanih u istom trenutku.

Stoga je jučer hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odmah reagiralo, poslavši prosvjednu notu Srbiji, piše novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković.