KREĆE OD 1. SRPNJA

Hrvatska pomaže Amerikancima u lovu na utajivače poreza

01.07.2014 u 14:56

Bionic
Reading

Hrvatska od danas počinje s prikupljanjem podataka od financijskih institucija u Hrvatskoj o računima i financijskoj imovini američkih poreznih obveznika koje će razmjenjivati s SAD-om, a u sklopu Sporazuma o unapređenju ispunjavanja poreznih obveza na međunarodnoj razini i provedbi američkog Zakona o dostavljanju podataka o nerezidentnim računima (FATCA)

Kako su izvijestili iz Hrvatske udruge banaka (HUB), vlade Republike Hrvatske i SAD-a u postupku su sklapanja tog sporazuma, a financijske će institucije pa tako i u Hrvatskoj, status svojih klijenata u odnosu na zahtjeve FATCA-e početi utvrđivati od 1. srpnja 2014. godine temeljem podataka koje će im klijenti dati popunjavanjem odgovarajućih obrazaca.

Ovim sporazumom hrvatska se Vlada obvezuje prikupljati od financijskih institucija u Hrvatskoj podatke o računima i financijskoj imovini američkih poreznih obveznika te će tako prikupljene podatke razmjenjivati s Vladom SAD-a.

Istovremeno će, temeljem ugovorenog reciprociteta, Vlada SAD-a prikupljati informacije o određenim računima i financijskoj imovini koje hrvatski rezidenti imaju u financijskim institucijama u SAD-u, uz odgovarajuće mjere zaštite.

Financijske institucije dostavljat će Poreznoj upravi podatke o računima i financijskoj imovini samo onih klijenata kod kojih su utvrdile postojanje nekog od taksativno propisanih indicija temeljem kojih se određeni klijent može smatrati državljaninom ili rezidentom SAD-a ili pravnom osobom iz SAD-a, navode iz HUB-a.

S obzirom na to da će se status klijenata u odnosu na zahtjeve FATCA-e početi utvrđivati prije sklapanja i stupanja na snagu bilateralnog sporazuma između dviju vlada, klijenti će popunjavanjem odgovarajućih obrazaca financijskoj instituciji dati pisanu suglasnost za obradu njihovih osobnih podataka za potrebe FATCA-e.

Na ovaj način želi se poboljšati suradnja s drugim zemljama u razmjeni poreznih podataka, unaprijediti porezni nadzor i suradnja u naplati poreza na međudržavnoj razini.

SAD su FATCA-u donijele u ožujku 2010. godine kako bi spriječile poreznu evaziju američkih poreznih obveznika koji raspolažu računima ili financijskom imovinom u financijskim institucijama izvan SAD-a. Kako bi se omogućila provedba FATCA-e, SAD su sklopile ili su pred sklapanjem bilateralnih sporazuma s većim brojem država, uključujući i sve države članice EU, navode iz HUB-a.