zločin nad bošnjacima

Hrvatska od BiH preuzela postupak protiv generala Mije Jelića

13.10.2020 u 14:58

Bionic
Reading

Hrvatska je od BiH preuzela postupak protiv generala Zlatana Mije Jelića optuženog za ratne zločine nad Bošnjacima 1990-ih, objavila je utorak Balkanska istraživačka mreža (BIRN)

Tužiteljstvo BiH je 2015. optužilo Jelića za zločine protiv čovječnosti tako što je sudjelovao u organiziranju i provođenju širokog i sustavnog napada protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar.

BIRN, portal specijaliziran za pravosudne postupke, prenosi da je sud BiH dobio potvrdu da je državno odvjetništvo u Zagrebu odlučilo preuzeti kazneni progon umirovljenog generala Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane.

Bosanskohercegovački tužitelji su u listopadu 2019. predložili sudu da od hrvatskih pravosudnih tijela zatraži preuzimanje Jelićevog predmeta jer on živi u Hrvatskoj i nedostupan je pravosuđu susjedne države.

Jelić od 2012. godine živi u Hrvatskoj i nakon što je godinama živio u anonimnosti ove se godine pojavio u Kninu na obilježavanju 25. obljetnice akcije "Oluja".

Tada je od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića primio odličje u ime brigade specijalne policije HVO-a kojoj je bio ratni zapovjednik.