JARUSALEM POST

Hrvatska neće imati utjecaja na europsku politiku

02.07.2013 u 11:46

Bionic
Reading

Izraelski dužnosnici čestitali su Hrvatskoj na ulasku u EU, ali su i kazali kako taj događaj nema posebnu važnost za Izrael, piše u utorak Jerusalem Post.

Jeruzalem nema velika očekivanja da će s hrvatskim pristupom EU-u Izrael dobiti još jedan važan glas podrške unutar Unije, dodaje list. Nije to zato jer Izrael i Hrvatska nemaju dobre odnose, nego jer se ne očekuje da će Hrvatska kao relativno mala zemlja, sa svojim gospodarskim problemima i geografskim položajem, imati mnogo utjecaja na europsku politiku, objašnjava Jerusalem Post.

Europsko proširenje u prošlom desetljeću u Uniju je dovelo niz zemalja s područja iza nekadašnje Željezne zavjese, koje su često zauzimale proizraelska stajališta pa to svejedno nije donijelo velike promjene u europskoj politici.

U tome je prednjačila Češka, ali i zemlje poput Rumunjske, Bugarske, Poljske i baltičkih država, piše Post. Na primjer, dodaje list, EU se lani podijelila u glasovanju u Općoj skupštini UN-a o tome da se Palestini odobri status države nečlanice. Iako je 14 zemalja EU-a glasovalo za prijedlog, nijedna od njih nije bila s područja bivšeg istoka.

Češka je jedina glasovala uz Izrael, a ostalih 12, uključujući devet iz bivšeg sovjetskog bloka, bilo je suzdržano. Hrvatska je tada također bila suzdržana i očekuje se da će se unutar EU-a priključiti ovom drugom bloku, piše list, podsjećajući da je Zagreb bio suzdržan i kada se glasovalo o primitku Palestine u UNESCO 2011.

Izraelski dužnosnici ne očekuju da će Hrvatska imati snažan glas u raspravama o Bliskom istoku i da će se, umjesto da zauzme vodeće pozicije, radije prikloniti svojoj percepciji europskog konsenzusa o tim pitanjima.

Jerusalem Post podsjeća da su Hrvatska i Izrael uspostavile diplomatske odnose 1997. godine nakon trnovitih odnosa u prvim godinama predsjedništva Franje Tuđmana zbog njegova ublažavanja broja Židova ubijenih u holokaustu. Odnosi su se uvelike unaprijedili promjenom vlasti u RH 2000. godine, piše list. Diplomati današnje odnose opisuju "prijateljskima", a Hrvatska postaje sve popularnije odredište izraelskim turistima, zaključuje Post, dodajući da je bivši ministar vanjskih poslova Avigdor Liberman triput posjetio Hrvatsku od 2009. do 2012.