FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

'Hrvatska ne ispunjava uvjete za punopravno članstvo!'

10.10.2012 u 12:22

Bionic
Reading

Hrvatska ne ispunjava uvjete za punopravno članstvo u Europskoj uniji, a posljedica neispunjavanja uvjeta su moguće mjere koje idu od uvođenja monitoringa Hrvatske i nakon ulaska u EU pa sve do odgode datuma ulaska, piše u srijedu nadregionalni njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) pozivajući se na izvore u Bruxellesu.

Kako nadalje na svojoj naslovnoj stranici piše FAZ, EU povjerenik Štefan Fuele bi u srijedu trebao predstaviti izvješće monitoringa koje sadrži listu s 10 nedostataka koje bi Hrvatska trebala ukloniti prije nego postane punopravna članica Europske unije. Najveći nedostaci se odnose na stanje u državnoj upravi koja, kako se navodi, 'nije u dovoljnoj mjeri sposobna primijeniti pravne norme Europske unije'. Daljnji problemi se odnose na neučinkovito i sporo sudstvo, nedovoljno zaštićene granice kao i neriješene probleme u području brodogradnje.

FAZ piše da se zemlje članice dosad nisu bavile najnovijim izvješćem, ali list se poziva na 'diplomatske izvore' u Bruxellesu koji govore o mogućim mjerama koje Europska komisija može predložiti Vijeću Europske unije, a koje sežu od monitoringa nakon ulaska u EU pa sve do odgode datuma ulaska. O ovoj posljednjoj opciji, kako navodi list, 'zasad se ne razmišlja'.

List u istom broju objavljuje i komentar koji se u vrlo oštrom tonu osvrće na proces proširenja Europske unije.

'EU se zaklinjala da je naučila lekcije iz prošlosti po kojima nikad više u svoje članstvo neće primati koruptivne pseudo pravne države poput Rumunjske i Bugarske. Obećano je da će se u budućnosti svaku novu članicu stavljati pod povećalo. I što opet doživljavamo ovih dana, devet mjeseci prije planiranog ulaska Hrvatske u EU? Europska komisija predstavlja dugu listu nedostataka iako su pregovori s ovom zemljom okončani još prošle godine', stoji u komentaru kojeg je potpisao Nikolaus Busse, politički dopisnik FAZ-a iz Bruxellesa.

On zaključuje kako EU ponovno u slučaju Hrvatske radi istu grešku kao i u slučaju Rumunjske i Bugarske. 'Zašto su opet sve instance u Bruxellesu i u zemljama članicama propustile kandidata koji očito ni na papiru ne ispunjava uvjete za članstvo u EU? Koliko zemalja koje još nisu zrele bi trebalo ući u EU?", upozorava komentator te zaključuje kako činjenica da proces proširenja 'funkcionira po načelu automatskog pilota' predstavlja 'najveću grešku Europske unije uopće'.