zahuktale pripreme

Hrvatska na čelu EU-a: Otkrivamo što će se događati u Zagrebu i tko je sve upleten u ovu ogromnu akciju

18.01.2019 u 22:09

Bionic
Reading

Za manje od godinu dana Hrvatska će preuzeti predsjedništvo Vijećem Europske unije, a u tom šestomjesečnom razdoblju imat će dvije glavne zadaće: Planirati i predsjedati svim sastancima u Vijeću, uključujući sastanke pripremnih tijela, te predstavljati Vijeće u odnosima s drugim institucijama EU-a, prvenstveno s Komisijom i Europskim parlamentom. Iz MVEP-a za tportal otkrivaju u kojoj su fazi pripreme za to 'dosta izazovno predsjedništvo', kako ga je unaprijed okarakterizirao premijer Andrej Plenković

Za razliku od Joška Klisovića, SDP-ova potpredsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku, koji upozorava da bi se Hrvatskoj, kao i Rumunjskoj, moglo dogoditi da zbog unutarpolitičkih bitki ne bude spremna za predsjedanje EU-om, Andrej Plenković prognozira da će predsjedanje biti izazovno zbog vanjskopolitičkih okolnosti.

>>>Rumunjsko predsjedanje Vijećem EU pretvorilo se u tešku blamažu. Čeka li Hrvatsku isto to 2020.?

Potvrđujući da će Hrvatska u svibnju 2020. - na 20. obljetnicu Zagrebačkog samita, koji je prvi put okupio europske državnike izvan EU-a i to s ciljem približavanja zemalja tzv. zapadnog Balkana - organizirati samit posvećen proširenju EU-a, premijer je naveo s čime bi se sve hrvatska diplomacija u prvoj polovici iduće godine mogla suočiti.

'Imat ćemo novi Europski parlament, novu Komisiju, novog predsjednika Europskog vijeća. Nadam se da će do tada biti finaliziran višegodišnji financijski okvir i ako se uspije riješiti paket zakona o azilu, mogla bi se otvoriti tema proširenja. Ali moguće da sve to ostane na stolu i dočeka nas. Bit će to dosta izazovno predsjedanje, to je sad sasvim jasno', rekao je Plenković nakon prosinačkog samita EU-a u Bruxellesu.

Europa će do tada imati i novog glavnog tajnika Vijeća Europe, a među četvero kandidata za tu funkciju je i šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić. U lipnju će se znati tko je odabran, a uspije li potpredsjednica hrvatske Vlade izboriti mandat koji počinje 1. listopada, Plenković će imati dodatnu zadaću - pronaći novog čelnika MVEP-a svega nekoliko mjeseci prije početka hrvatskog predsjedanja. Naravno, za premijera bi to bila slatka briga jer bi imao 'svog čovjeka' na čelu ugledne i utjecajne europske organizacije s 47 zemalja članica, čiji je glavni cilj jačanje suradnje i jedinstva na europskom kontinentu te promicanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i demokracije i vladavine prava.

  • +6
Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

U međuvremenu, u punom su jeku pripreme za hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a, koje na Zrinjevcu ocjenjuju 'jednim od složenijih međunarodnih projekata'. Pripreme obuhvaćaju tehnički i sadržajni aspekt, a započele su krajem 2016. godine. Otada su hrvatski predstavnici sudjelovali u radu svih predsjedanja, od slovačkog do austrijskog, bili su na brojnim edukacijama i seminarima, a te su pripreme i analize iskustava država prethodnih predsjedateljica bile temelj za izradu modela i strukture hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

IZ MVEP-a za tportal navode da je donesen normativni okvir za predsjedanje te su usvojene odluke kojima se uspostavlja operativna i politička struktura predsjedanja. Ono je proglašeno aktivnošću od posebnog značenja za RH, a Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu utvrđena jednim od središnjih prostora za provedbu aktivnosti - s time da je tzv. Gruntovnica trebala biti izmještena iz zgrade NSK do kraja 2018., ali to još nije učinjeno. U tijeku je natječaj za odabir izvođača radova za adaptaciju NSK u kongresni centar, a arhitekt Velimir Neihardt, autor zgrade NSK, izradio je idejni projekt u čiju će se realizaciju krenuti odmah poslije završetka natječaja i odabira izvođača radova.

>>>Vrtoglav trošak: Najam za zagrebačku Gruntovnicu u Sky Officeu gotovo 280.000 kuna mjesečno?

Raspisan je, u suradnji MVEP-a i Ministarstva kulture, i natječaj za oblikovanje vizualnog identiteta, a već je odabran logo koji će se, sukladno običajima, objaviti dva mjeseca prije početka hrvatskog predsjedanja. Za dijeljenje multimedijalnog sadržaja i informacija tijekom predsjedanja osigurana je domena eu2020.hr, zahvaljujući arbitražnoj odluci protiv Jelene Levak, bivše savjetnice u Stalnom predstavništvu RH pri EU koja je preduhitrila MVEP i registrirala upravo tu domenu, tražeći zauzvrat napredovanje u karijeri ili novčanu naknadu.

Iako je Jeleni Levak oduzeta domena, bez packe nije prošla ni administracija na Zrinjevcu, kojoj je zamjerena tromost pri registriranju domene jer ju je Levak zauzela 'skoro godinu dana nakon najave hrvatskog predsjedanja Unijom'.

Dokument: "Arbitražna odluka"

U MVEP-u su, međutim, promptno započeli projekt osposobljavanja za 800 državnih službenika koji će trajati do kraja 2019. Radi se i na uspostavi koordinacije IT sustava hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, a u završnoj fazi su pripreme za natječaje za smještaj, ugostiteljske usluge, vozila i konferencijsku opremu te se radi na uspostavi modela angažiranja časnika za vezu za vrijeme predsjedanja.

Što se sadržajnog dijela predsjedanja tiče, Hrvatska je s državama tzv. Trija - Rumunjskom i Finskom - dogovorila 18-mjesečni program za razdoblje od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020. koji je Vijeće Europske unije potvrdilo u prosincu 2018. Taj program je okvir u kojem će djelovati tri predsjedništva Vijećem EU-a. Slijedom programa Trija te temeljem nacionalnih prioriteta koji će se utvrditi ove godine, Vlada će do kraja 2019. usvojiti program hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Podjela poslova: U Zagrebu će se odvijati neformalni sastanci

Očekuje se da će se za vrijeme hrvatskog predsjedanja održati ukupno 1400 raznih sastanaka na svim razinama u Bruxellesu, a u Hrvatskoj jedan samit šefova država i vlada država članica EU-a, otprilike 20 sastanaka i konferencija na ministarskoj razini te oko 180-200 sastanaka na tehničkoj razini, poručuju iz MVEP-a.

'Stalno predstavništvo RH u Bruxellesu imat će ključnu zadaću u svakodnevnom operativnom obavljanju zadaća predsjedanja jer se formalni sastanci održavaju u Bruxellesu. To su sastanci pripremnih tijela Vijeća i sastanci Vijeća ministara, a Hrvatska će, uz to, za vrijeme predsjedanja predstavljati Vijeće u Europskom parlamentu te sudjelovati u trijalozima u zakonodavnom postupku.

  • +5
Vijeće Europske unije u Bruxellesu i rumunjsko predsjedanje Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kalker/DPA/PIXSELL

Hrvatska je odabrala model predsjedanja Vijećem EU-a sa sjedištem u Bruxellesu, tzv. Brussels-based model, a do sada se pokazalo kako se manje države članice EU-a odlučuju za takav model predsjedanja jer je ekonomičniji i praktičniji. On podrazumijeva to da je najveći broj ljudi koji će predsjedati pripremnim tijelima Vijeća baziran u Bruxellesu, a ključni razlozi za izbor ovog modela su potreba pravovremenog, učinkovitog i fleksibilnog donošenja odluka u sklopu zakonodavnog postupka i blizina europskih institucija, što je važno za postupak pregovora i operativno vođenje Vijeća. Istovremeno, u Zagrebu će se odvijati neformalni sastanci na razini ministara i ostalim radnim razinama', otkrivaju na Zrinjevcu.

Obnova zgrade u Bruxellesu i najam dodatnog prostora

Zgrada u vlasništvu RH u Bruxellesu, kupljena još 2013., planira se urediti za potrebe smještaja Stalnog predstavništva i Veleposlanstva RH u Belgiji, a namjera je koristiti taj prostor i za potrebe hrvatskog predsjedanja. Proveden je javni natječaj za radove na navedenoj zgradi te će se po donesenoj odluci ići u daljnju proceduru. Usporedo s time, do završetka obnove ove zgrade ići će se u najam dodatnog prostora za smještaj diplomata i službenika u pripremnom razdoblju tijekom ove godine, navode iz MVEP-a.

S obzirom na to da se Hrvatska odlučila na model predsjedanja sa središtem u Bruxellesu, tamošnji tim trebao bi narasti sa sadašnjih 90 na oko 220 ljudi. Tijela državne uprave trebaju u prijestolnicu EU-a poslati dodatne predstavnike, a tim se planira kompletirati u ljeto 2019. kako bi se na vrijeme pripremio za tu zahtjevnu ulogu.

Dogovor o predsjedateljima i zamjenicima predsjedatelja pripremnih tijela Vijeća je u završnoj fazi i uskoro se očekuje njihovo službeno imenovanje, najavljuju iz MVEP-a. Kao što su to činile ostale države članice dok su obavljale zadaću predsjedanja, postoji mogućnost da se za neke stručne poslove u Zagrebu i Bruxellesu angažiraju sekundirane osobe iz europskih institucija i država članica. Pripreme za realiziranje ovakvih sekundiranja su u tijeku.

>>>Kovač kaže da je kupnja zgrade u Bruxellesu bila šlamperaj

Osim toga, do ljeta 2019. planira se popuniti Tajništvo predsjedanja RH Vijećem EU-a 2020., gdje je načelnik Sektora Gordan Markotić, inače glavni koordinator procesa. U tijeku je priprema natječaja o privremenom angažmanu oko 25 djelatnika, a istovremeno će se popunjavati ostale ustrojstvene jedinice Ministarstva s obzirom na to da zadaća predsjedanja u sadržajnom dijelu ulazi u sve segmente posla MVEP-a.

Po pitanju smještajnih i organizacijskih kapaciteta u Zagrebu, održano je nekoliko krugova razgovora s hotelijerima, a poseban naglasak stavljen je na visoka očekivanja u organizacijskom i sigurnosnom smislu. 'Sve je spremno za pokretanje postupka nabave za smještaj visokih gostiju. Središnji državni ured za središnju javnu nabavu pripremio je dokumentaciju za otvoreni postupak javne nabave motornih vozila putem operativnog leasinga za potrebe predsjedanja RH Vijećem EU-a 2020.', navode iz MVEP-a.

Program obuke državnih službenika za potrebe hrvatskog predsjedanja dio je projekta 'Unaprjeđenje znanja, vještina i stručnih kompetencija državnih i javnih službenika za zastupanje nacionalnih interesa i usuglašavanje zakonodavnih prijedloga u tijelima EU' i sufinanciran je 85 posto iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7,3 milijuna kuna. Riječ je o najvećem do sada projektu te vrste za obuku državnih i javnih službenika. Svrha projekta, poručuju iz MVEP-a, nije samo osposobljavanje za predsjedanje RH Vijećem EU-a, nego i trajno osnaživanje znanja i kompetencija hrvatskih državnih službenika.

'O njegovom opsegu i značenju dovoljno govori činjenica da će njime biti obuhvaćeno 800 državnih i javnih službenika iz svih tijela državne uprave koja sudjeluju u predsjedanju. Edukacije će trajati ukupno 276 dana. Projekt je već započeo i održano je šest seminara za 180 državnih službenika i jedno studijsko putovanje u posjet institucijama EU-a u Bruxellesu. Obuku drže stručnjaci koje su angažirali College of Europe i Glavno tajništvo Vijeća EU-a', preciziraju u MVEP-u.

Podsjetimo, u kombinaciji s belgijskom školom College of Europe, posao na natječaju MVEP-a dobila je i Projectus grupa u suvlasništvu Nine Tuđman Vuković, unuke prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te kćeri saborskog zastupnika Miroslava Tuđmana. Posao su, kako je izvijestio Jutarnji list, dobili unatoč tome što je konkurentska zajednica ponuditelja, jedina koja se uz zagrebačko-belgijsku kombinaciju također javila na natječaj, imala znatno povoljniju ponudu.

MVEP i Ministarstvo kulture rade i na planu izrade kulturnih programa kojima bi se Hrvatska predstavila tijekom predsjedanja.

'Predsjedanje RH Vijećem EU-a vremenski se preklapa s prvim dijelom projekta Rijeka 2020. - Europska prijestolnica kulture pa su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo kulture i Ministarstvo turizma te predstavnici projekta Rijeka 2020. prepoznali mogućnosti za suradnju na ovim izuzetno važnim događajima koji će se održati u Hrvatskoj 2020. Dogovara se suradnja na zajedničkoj promociji, suradnja komunikacijskih timova te razmjena kulturnih programa', navode iz MVEP-a.

Zaključno, iz MVEP-a uvjeravaju da je već obavljen veliki broj pripremih aktivnosti, a kako je uobičajeno da se u godini koja prethodi predsjedanju sve aktivnosti dodatno pojačaju, u ovoj godini bit će napravljeno sve što je potrebno kako bi Hrvatska bila potpuno spremna za svoje prvo predsjedanje Vijećem Europske unije 2020.