NAPREDAK OD PET MJESTA

Hrvatska na 57. mjestu u svijetu po korumpiranosti

03.12.2013 u 11:27

Bionic
Reading

Međunarodna organizacija Transparency International objavila je u utorak Indeks percepcije korupcije (IPK) prema kojem su najmanje korumpirane zemlje Danska i Novi Zeland s ocjenom 91, dok su na začelju, odnosno najviše su korumpirane Somalija, Sjeverna Koreja i Afganistan s ocjenom 8, a Hrvatska je na 57. mjestu, objavljeno je na internetskoj stranici organizacije

'Najmanje korumpirane zemlje jasno otkrivaju kako transparentnost podržava odgovornost i može zaustaviti korupciju', izjavila je Huguette Labelle, čelnica Transparency Internationala. 'Međutim, i one su suočene s pitanjima poput pogodovanja privatnim interesima, financiranja kampanja i nadzora velikih javnih ugovora, što ostaju glavni rizici korupcije.'

IPK je istraživanje koje stvara rang listu zemalja prema ocjeni o raširenosti korupcije u njima, odnosno do koje se mjere percipira da su tijela javne vlasti korumpirana. Taj je indeks najrašireniji pokazatelj percepcije korupcije u svijetu.

Indeks određene države ukazuje na to kolika je razina percepcije korupcije u javnom sektoru na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja zemlju za koju se percipira kao visoko korumpirana, dok se onu ocjenjenu sa 100 percipira kao zemlju očišćenu od korupcije.

Među zemljama bivše Jugoslavije, najbolje je rangirana, kao i prošle godine, Slovenija koja je na 43. mjestu, a nakon nje slijedi Hrvatska na 57., Crna Gora i Makedonija na 67., a Srbija je s 80. došla na 72. mjesto koje dijeli s BiH. Kosovo je kao i prošle godine posebno rangirano i palo je sa 105. na 111. mjesto.

Klikni za uvećanje


Među zemljama s najmanje korupcije također su Finska i Švedska koje su na trećem mjestu te Norveška i Singapur koji dijele peto mjesto.

Njemačka je na 12. mjestu, što je za jedno mjesto bolje nego u 2012., dok je Japan pao na 18. mjesto.

Od članica Europske unije, Grčka je i dalje najkorumpiranija, iako se popela na 80. mjesto s prošlogodišnjeg 94.

Najveći pad ove godine zabilježile su Sirija i Španjolska. Sirija je pala na 168. mjesto, čak 24 mjesta niže u odnosu na 2012., a Španjolska je ove godine 10 mjesta niže i sada je na 40. Padove su također zabilježile Gambija, Mali, Gvineja Bisau i Libija.

SAD, Francuska i Kina na istom su mjestu kao i prošle godine, što znači na 19., 22. i 80. mjestu. Rusija je se malo popravila i zauzela je 127. mjesto nakon što je prošle godine bila na 133.

Najviše je napredovao Mianmar i sada je na 157. mjestu dok je 2012. bio na 172.


Ovogodišnji IPK upozorava da zloporaba vlasti, tajni dogovori i podmićivanje nastavljaju pogađati društva diljem svijeta. Više od dvije trećine od 177 zemalja obuhvaćenih IPK-om 2013. ocjenjeno je s manje od 50 na ljestvici od 0 do 100.

'Indeks percepcije korupcije 2013. pokazuje da su sve zemlje i dalje suočene s prijetnjom korupcije na svim razinama vlasti...', izjavila je Labelle.

Korupcija u javnom sektoru ostaje jedan od najvećih izazova u svijetu, posebice u područjima kao što su političke stranke, policija i pravosuđe, navodi Transparency. Javne institucije moraju biti otvorenije glede svog rada, a dužnosnici trebaju biti transparentniji u donošenju odluka. Korupciju je i dalje teško istražiti i sudski goniti.

Budući napori u borbi protiv klimatskih promjena, ekonomskih kriza i krajnjeg siromaštva bit će suočeni s ogromnim zaprekama u obliku korupcije, upozorava Transparency.

'Vrijeme je da se zaustave oni koji se uspijevaju izvući za slučajeve korupcije. Rupe u zakonu i nedostatak političke volje u vladi olakšavaju kako domaću tako i prekograničnu korupciju i pozivaju na jačanje naših napora u borbi protiv nekažnjivosti korumpiranih', kazala je Labelle.