SAMO NJIMA NE DUGUJEMO

Hrvatska među 22 zemlje koje nisu UN-ovi dužnici

22.10.2009 u 08:56

Bionic
Reading

Samo su 22 države, među kojima i Hrvatska, od ukupno 192 članice UN-a, u cijelosti podmirile svoje financijske obveze prema Svjetskoj organizaciji, izjavila je u srijedu Angela Kane, podtajnica UN-a za menadžment, kako prenosi agencija Reuters

Spomenute države uplatile su u proračun UN-a sve što su dugovale za 2008/2009 u što se računa članarina kao doprinos redovitom proračunu, kao i troškovi za mirovne peracije, međunarodne sudove i renoviranje sjedišta UN-a u New Yorku, precizirala je Kane.

22 države koje su podmirile svoje obveze su Australija, Austrija, Azerbejdžan, Kanada, Kongo, Hrvatska, Finska, Njemačka, Island, Irska, Liechtenstein, Monaco, Novi Zeland, Niger, Filipini, Singapur, Italija, Slovačka, Južna Afrika, Švedska, Švicarska i Tadžikistan.

Država koja najviše doprinosi proračunu UN-a, Sjedinjene Države, još nije podmirila svoje financijske obveze, rekla je Kane. Članice UN-a još duguju za 2008(09 ukupno 3,1 milijardu dolara uplata, rekla je Kane upozorivši kako je je broj država koje su u cijelosti podmirile svoje obveze prema UN-u manji no prošle godine što, kako je istaknula dužnosnica, 'nije dobro'.